foto: Paula Čurkste/LETA
"Cilvēki grib dzīvot, nevis izdzīvot," kāpēc Latvija zaudē savus pilsoņus?
Sabiedrība
2024. gada 16. aprīlis, 05:18

"Cilvēki grib dzīvot, nevis izdzīvot," kāpēc Latvija zaudē savus pilsoņus?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas iedzīvotāju skaits pastāvīgi samazinās. 2022. gadā pirmo reizi 33 gadu laikā skaits pieauga, taču tas notika, pateicoties bēgļu pieplūdumam no Ukrainas. Turklāt dzimstība izrādījusies zemākā pēdējo simts gadu laikā.

Daudzi iedzīvotāji Latviju pametuši ekonomisku apsvērumu dēļ, Latvijas Radio 4 ēterā pastāstīja profesore, Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas centra direktore Inta Mieriņa, informē portāls "Rus.lsm.lv".

Aptaujas atklāja galveno iemeslu cilvēku aizbraukšanai uz ārzemēm. "Galvenais, kāpēc cilvēki aizbrauc un par ko tiek runāts aptaujās, ir tas, ka viņi grib dzīvot, nevis izdzīvot. Ļoti daudz cilvēku, kas burtiski skaita naudu no vienas algas līdz nākamajai. Tu zini, ka nevari vienkārši tā ieiet veikalā un nopirkt visu, kas tev vajadzīgs," skaidro Mieriņa.

Ir arī īpaša kategorija - cilvēki, kas nav nodarbināti pastāvīgi un "dzīvo uz projektiem". "Ja tu dzīvo un nezini, piemēram, kas būs rīt, kas būs parīt... Un it īpaši, kad pienāca 2009., 2010. gads, notika (un arī mēs to redzējām aptaujās) tas, ka daži cilvēki vienkārši zaudēja cerību, ka kaut kas mainīsies. Un, lūk, šī nestabilitāte, kad tu nezini - būs darbs, nebūs darba, būs projekts vai nebūs, tas, protams, arī ir briesmīgi," rezumēja pētniece.