foto: LETA
Kuldīgas novadā vidusskolās izstrādās padziļinātos mācību kursus
Kuldīgas novada Izglītības pārvalde izstrādājusi jaunu padziļināto kursu piedāvājumu vidusskolēniem
Novadu ziņas
2024. gada 13. aprīlis, 20:53

Kuldīgas novadā vidusskolās izstrādās padziļinātos mācību kursus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Kuldīgas novada Izglītības pārvalde, sadarbojoties ar Kuldīgas vidusskolu direktoriem un viņu vietniekiem, izstrādājusi jaunu padziļināto kursu komplektu piedāvājumu vidusskolēniem, informēja pašvaldībā.

Sākot ar jauno mācību gadu 10.klašu skolēniem, vadoties pēc savām interesēm un iemaņām, kas nepieciešami nākotnes profesijai, būs iespēja izvēlēties kādu no astoņiem padziļināto priekšmetu komplektiem.

Jaunieši, kuri savu nākotni vēlas saistīt ar tehnoloģiju, telekomunikāciju vai būvinženierijas jomu, aicināti izvēlēties "Inženierzinātnes un tehnoloģiju" grozu, kas piedāvās padziļināti apgūt fiziku, matemātiku, kā arī programmēšanu vai dizainu un tehnoloģijas.

Tos, kurus interesē medicīna, vides zinātnes, lauksaimniecība vai uzturzinātne, piemērotākais būs "Veselības un vides" grozs. Tas piedāvās padziļināti apgūt bioloģiju, ķīmiju, kā arī ģeogrāfiju vai sociālās zinības. Vidusskolēni, kuri vēlas kļūt par žurnālistiem, vēsturniekiem, reklāmas vai digitālo mediju speciālistiem, aicināti izvēlēties "Radošo industriju" grozu, kas piedāvās padziļināti apgūt kultūru un mākslu, angļu valodu, kā arī latviešu valodu un literatūru vai dizainu un tehnoloģiju.

Tiem, kurus interesē uzņēmējdarbība, ekonomika, starptautiskās attiecības vai politoloģija, piemērotākais būs grozs "Cilvēks un sabiedrība." Tajā padziļināti tiks piedāvāts apgūt angļu valodu, sociālās zinātnes, kā arī vēsturi vai matemātiku.

Pašvaldība līdz 19.aprīlim skubina 9.klases skolēnus pārrunāt ar saviem vecākiem, skolotājiem turpmākās mācību ieceres, un par savu lēmumu informēt klases audzinātāju. Skolēniem, kuri nolēmuši turpināt mācīties kādā no Kuldīgas vidusskolām, ir sagatavota infografika, kura palīdzēs izvēlēties to padziļināto mācību priekšmetu komplektu, kurš visvairāk atbilst iecerēm par nākotnē veidojamo karjeru.

Kuldīgas novada Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Lilita Mačtama skaidro, ka pašlaik ir būtiski palīdzēt katram 9.klases skolēnam saprast, vai viņš vēlas turpināt mācības vidusskolā, vai tehnikumā, vai profesionālās ievirzes vidusskolā. Ja skolēns saprot, ka vēlas mācīties vidusskolā, tad svarīgāk ir izvērtēt, kuri no padziļinātajiem mācību priekšmetiem būs pamats profesijai nepieciešamo zināšanu un prasmju apguvei. Tikai tad būtu jādomā par konkrēto vidusskolu, kurā mācīties. Vēl jāatceras, ka sekmīgai padziļināto priekšmetu satura apguvei pamatā ir sekmīga šo mācību priekšmetu satura apguve pamatizglītības posmā, iesaka Mačtama.

Kuldīgas novadā šajā mācību gadā ir četras vidusskolas, kurās ir iespējams iegūt vidējo izglītību. Katrā vidusskolā ir atšķirīgs padziļināto mācību priekšmetu piedāvājums. Savukārt 2024./2025.mācību gadā Kuldīgā 10.klases atvērs divās vidusskolās, kas piedāvās jaunu izglītības pieeju saskaņā ar padziļināto mācību priekšmetu komplektiem.

Pašvaldība uzsver, ka Kuldīgas izglītības iestāžu vadības darba grupas izveidotā pieeja padziļināto mācību priekšmetu komplektu īstenošanā ļaus jauniešiem veiksmīgāk startēt darba tirgū, savukārt izglītības iestādēm efektīvi izmantot esošo materiāli tehnisko bāzi, kā arī nodrošināt profesionālākos skolotājus satura īstenošanai.