foto: Soctīkls "X"/Toms Bricis
Vai redzēji? Piekrastē bija vērojama reta dabas parādība
Izrādās, ir arī balta varavīksne!
Sabiedrība
2024. gada 31. marts, 11:17

Vai redzēji? Piekrastē bija vērojama reta dabas parādība

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vakar bija silta diena, tāpēc daudzi latvieši devās uz jūru un kļuva par lieciniekiem retai dabas gleznai.

"Daudzviet piekrastē, ieplūstot aukstumam no jūras, veidojās migla. Saules apspīdētā miglā arī baltā jeb miglas varavīksne.
Rīgas centrā pēcpusdienā bija 15 °C, bet vēlāk vējam iegriežoties no līča puses, pilsētas ziemeļos bija tikai 2...4 °C.
Kadri no Vecāķiem," savā "X" profilā vēstīja laika ziņu vīrs Toms Bricis.

Sociālo tīklu lietotāji dalījās ar saviem video:

Miglainā varavīksne pieder pie retajām atmosfēras optiskajām parādībām. Tā līdzinās visiem zināmajai un iemīļotajai krāsainajai varavīksnei, taču atšķirībā no tās iekrāsojas ļoti bālos toņos. Fizika abām varavīksnēm ir vienāda. Tā rodas no tā, ka saules gaismu pārlauž un atstaro atmosfērā esošās ūdens (lietus vai miglas) pilītes. Šie pilieni, atkarībā no izmēriem, dažādi novirza gaismu. Ūdens laušanas rādītājs garviļņu (sarkanajai) gaismai ir mazāks nekā īsviļņu (violetajai) gaismai, tāpēc visvājāk novirzās sarkanā gaisma, bet visspēcīgāk violetā. Rezultātā baltā gaisma sadalās spektrā.

Savukārt laika apstākļi, kas veicina loku veidošanos, ir nedaudz atšķirīgi. Miglainā varavīksne, kā jau no nosaukuma var noprast, parādās miglas, nevis lietus laikā. 

Varavīksne iegūst baltu krāsu, par ko to nereti dēvē par balto varavīksni. Baltās varavīksnes iekšpusi var iekrāsot bāli violetā krāsā, bet ārējo - bāli oranžā krāsā. Atšķirībā no krāsainās, miglas varavīksne novērojama arī naktī.