foto: LETA
PVD: jāpievērš uzmanība derīguma termiņam svētkos pirktajām precēm
Rīgas Centrāltirgus olu stends
Sabiedrība
2024. gada 28. marts, 17:45

PVD: jāpievērš uzmanība derīguma termiņam svētkos pirktajām precēm

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pievērst uzmanību svētkos iegādāto pārtikas produktu derīguma termiņiem, informē PVD pārstāvji.

PVD pārstāvji aicina pievērst uzmanību arī citai informācijai pārtikas produkta marķējumā, kādas ir produkta sastāvdaļas, kādus alergēnus produkts satur, kā arī, kādā temperatūrā un apstākļos produkti uzglabājami.

Dienesta pārstāvji arī norāda, ka, iegādājoties olas, jāpievērš uzmanība marķējumam gan uz olu iepakojuma, gan uz pašas olas. Uz iepakojuma patērētājs var atrast informāciju par olu derīguma termiņu, iepakošanas centra kodu, olas kvalitātes šķiru, svara šķiru, uzglabāšanas nosacījumiem un dējējvistu turēšanas metodi.

Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības var veicināt olu bojāšanos. Tomēr ražotāji iesaka olas pēc iegādāšanās uzglabāt ledusskapī, skaidro PVD pārstāvji.

Tāpat PVD pārstāvji atgādina, ka tiem uzņēmumiem vai personām, kuri pašu vai citu ražotus pārtikas produktus izplata internetā, tostarp sociālajos tīklos, ir jābūt reģistrētiem PVD uzņēmumu reģistrā. Kā arī, veicot pārtikas produktu piegādes, jāievēro higiēnas prasības, sākot ar tīrību un beidzot ar atbilstošas temperatūras nodrošināšanu produktu pārvadāšanas laikā.

Dienesta pārstāvji arī aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus no PVD nereģistrētiem pārtikas produktu ražotājiem un izplatītājiem.

Arī mājas apstākļos jāievēro elementāras higiēnas prasības, lai pasargātu sevi no pārtikas izraisītām saslimšanām, piemēram, salmonelozes. Tāpat, uzglabājot pārtikas produktus, jēlprodukti jānošķir no citiem pārtikas produktiem, kā arī, gatavojot jāievēro tieši tas pats princips, skaidro PVD pārstāvji.