foto: LETA
No 1. aprīļa nereģistrētiem elektroskrejriteņiem būs aizliegts piedalīties ceļu satiksmē
Rīdzinieks pārvietojas ar elektroskrejriteni
Sabiedrība
2024. gada 25. marts, 13:40

No 1. aprīļa nereģistrētiem elektroskrejriteņiem būs aizliegts piedalīties ceļu satiksmē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) līdz šī gada 31.martam aicina reģistrēt elektroskrejriteņus, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji. ​​​​​​​Direkcijā uzsver, ka ceļu satiksmē no 1.aprīļa drīkstēs pārvietoties tikai ar CSDD reģistrētiem elektroskrejriteņiem.

Elektroskrejritenis ir pārvietošanās līdzeklis, kurš atbilst šādiem nosacījumiem: maksimālais konstrukcijā paredzētais braukšanas ātrums nepārsniedz 25 kilometrus stundā (km/h), elektromotoru kopējā jauda nepārsniedz 1000 vatu (W), kā arī, ja ir uzstādīta sēdvieta, tā ir zemāka par 54 centimetriem, norāda CSDD. Reģistrējot elektroskrejriteni, CSDD tam piešķir reģistrācijas numuru un izsniedz atbilstošu reģistrācijas uzlīmi izvietošanai redzamā vietā - elektroskrejriteņa priekšpusē uz stūres statņa.

CSDD uzsver, ka jauna uzlīme jāsaņem arī tiem elektroskrejriteņiem, kuri reģistrēti CSDD līdz 2024.gada 1.janvārim.

Savukārt elektroskrejriteņus, kuriem nebūs iespējams noteikt tehniskos datus, tostarp maksimālo ātrumu un motoru jaudu, CSDD nereģistrēs. Elektroskrejriteni ir iespējams reģistrēt attālināti CSDD e-pakalpojumu platformā "e-CSDD" vai CSDD klientu apkalpošanas centros klātienē. Ja elektroskrejritenim nav sērijas vai produkcijas numura, elektroskrejriteni reģistrē CSDD klientu apkalpošanas centrā.

Jau vēstīts, ka šī gada februārī valdība apstiprināja SM sagatavotos grozījumus Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos, kuros noteikta kārtība un prasības elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācijai, kas no 2024.gada ir obligāta. Savukārt no šī gada 1.janvāra stājas spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas nosaka, ka elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācija ir obligāta, un pie to konstrukcijas jābūt pielīmētai valsts reģistrācijas uzlīmei. Savukārt esošie transportlīdzekļi jāreģistrē līdz 2024.gada 31.martam, pēc minētā datuma ar nereģistrētiem šiem transporta līdzekļiem būs aizliegts piedalīties ceļu satiksmē.

Tēmas