Sabiedrība
2024. gada 8. marts, 12:47

Valcēnieši medicīnas pakalpojumus dodas saņemt uz Igauniju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šoreiz stāsts par veselības aprūpi – atšķirībā no Valkas, Valgai ir sava slimnīca. Un lai nebūtu jāmēro aptuveni 50 kilometru garš ceļš uz Vidzemes slimnīcu Valmierā, pēc dažādiem veselības aprūpes pakalpojumiem vietējie mēdz doties tieši uz kaimiņvalsts pilsētu.

Ne tikai attālums uz vienu vai otru vietu vietējiem svarīgs, bet arī rindas. Valgas slimnīcā tikt pie dažādiem speciālistiem var krietni ātrāk nekā Valmierā vai turpat nelielajā Valkas poliklīnikā. Arī atsevišķi pakalpojumi Valkas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem  tur ir bez maksas, vēsta "360TV ZIŅneši".

Daudziem valcēniešiem Valgas slimnīca ir būtiska, jo tā, piemēram, var ietaupīt laiku ceļā, nav jāņem darbā visa diena brīva, lai tiktu uz kādu izmeklējumu. Kā iedzīvotāji, tā arī vietējā pašvaldība ir ieinteresētas, lai būtu vēl arī bezmaksas citi pakalpojumi Valgā, taču tas jau ir valstiska mēroga jautājums. Tamdēļ vietvara par to ved sarunas ar Veselības ministriju un tās pakļautībā esošām iestādēm.

Par saņemtajiem pakalpojumiem Valgas slimnīcā pagājušajā gadā Latvija Igaunijai samaksājusi nedaudz virs 23 000 eiro. Arī Valgas slimnīcā norāda, ka ir gatavi sadarboties un vēlme atvieglot valcēniešu ikdienu ir abpusēja.

Bez apmaksātās sonogrāfijas un rentgena, valcēnieši drīkst izmantot arī citu speciālistu palīdzību, taču tad jāmaksā no savas kabatas. Turklāt vairums pakalpojumu ir dārgāki nekā Latvijā. Valgas slimnīcā izsniegto maksājuma dokumentu var iesniegt Nacionālajā veselības dienestā un mēneša laikā daļu summas atgūt. Vairāk skaties video!