foto: Gatis Rozenfelds / Valsts Kanceleja
Profesionālās izglītības iestāžu izglītojamie turpmāk tiks apdrošināti pret nelaimes gadījumiem visā mācību laikā
izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.
Tava izglītība
2024. gada 6. marts, 20:56

Profesionālās izglītības iestāžu izglītojamie turpmāk tiks apdrošināti pret nelaimes gadījumiem visā mācību laikā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ministru kabinets saskaņā ar Profesionālās izglītības likuma 31. panta sesto daļu izdevis noteikumus par profesionālās izglītības iestāžu izglītojamo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem.

Atšķirībā no līdzšinējā regulējumā ietvertā nosacījuma, ka izglītojamos var apdrošināt pret nelaimes gadījumiem mācību laikā, bet tie obligāti apdrošināmi pret nelaimes gadījumiem mācību prakses laikā Ministru kabineta noteiktās profesionālajās kvalifikācijās, šobrīd profesionālās izglītības iestāžu, tai skaitā koledžu, izglītojamie apdrošināmi pret nelaimes gadījumiem visā mācību laikā visās profesionālās pamatizglītības programmās, arodizglītības programmās, profesionālās vidējās izglītības programmās un īsā cikla profesionālās augstākās izglītības programmās.

Apstiprinātajos MK noteikumos paredzēts, ka obligāti apdrošināmi izglītojamie profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, profesionālās vidējās izglītības programmās un īsā cikla profesionālās augstākās izglītības programmās, kas pamatā ir sākotnējā profesionālā  izglītība, kā arī atsevišķās programmās izglītību iegūst nepilngadīgas personas. Savukārt attiecībā uz profesionālās tālākizglītības programmām noteikumu projekts  paredz, ka izglītības iestāde, ja tās rīcībā ir attiecīgi finanšu līdzekļi, izvērtējot iespējamos riskus -, ir tiesīga apdrošināt arī šajās izglītības programmās. Apdrošināšana attiecas arī uz nelaimes gadījumiem, ja izglītojamais atradies ārpus izglītības iestādes vai prakses vietas, pildot izglītības iestādes vai prakses vietas uzdevumus vai rīkojumus, atbilstoši izglītības programmas saturam.