foto: Zane Bitere/LETA
Tieslietu ministre aicina neizrādīt iecietību pret uzturlīdzekļu nemaksātājiem
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.
Sabiedrība
2024. gada 27. februāris, 09:52

Tieslietu ministre aicina neizrādīt iecietību pret uzturlīdzekļu nemaksātājiem

Jauns.lv/LETA

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) aicinājusi neizrādīt iecietību pret uzturlīdzekļu nemaksātājiem.

Ministre intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" norādīja, ka situācijā ar uzturlīdzekļu atgūšanu ir vērojami uzlabojumi, taču nepieciešams turpināt darbu, jo ir jāpanāk tas, lai uzturlīdzekļu nemaksātāji nepaliktu "pelēkajā zonā". 

Viņa uzsvēra, ka plānots sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) skatīties, kas ir darba devēji, kuri nodrošina uzturlīdzekļu nemaksātājiem iespēju nemaksāt par savu bērnu uzturēšanu, piemēram, oficiāli nodrošinot tikai minimālo darba algu.

"Viņiem ir pienākums uzturēt savus bērnus," akcentēja ministre.

Lībiņa-Egnere akcentēja, ka arī mēs kā sabiedrība nevaram tolerēt to, ka ir cilvēki, kuri nemaksā uzturlīdzekļus. "Nebūsim toleranti," aicināja ministre, norādot, ka "apkārt jau zina", ka uzturlīdzekļu nemaksātājam līdzekļu ir vairāk nekā tiek nopelnīts oficiāli, bet pārējais tiek slēpts.

Tiesu izpildītāji 2023.gadā Uzturlīdzekļu garantijas fonda labā atguvuši 11,54 miljonus eiro.

Pērn salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem samazinājies gan piespiedu izpildei nodoto lietu skaits, gan piespiedu kārtā piedzīto līdzekļu apjoms. Kopumā valsts un citu aizskarto pušu interesēs tiesu izpildītāji pērn atguva 275,95 miljonus eiro.

2023.gadā par 9% samazinājās kopējais tiesu izpildītājiem piespiedu izpildei nodoto lietu skaits - kopumā piespiedu izpildei tika iesniegti 161 234 izpildu dokumenti. Lielāko lietu kategoriju ar 78 622 lietām veidoja civillietas, nedaudz atpaliekot administratīvo pārkāpumu lietām - 76 392. Nolēmumi par mantisko piedziņu krimināllietās veidoja tikai 4% no kopējā piespiedu izpildes lietu apjoma.

Tāpat samazinājies arī piespiedu kārtā atgūto līdzekļu apjoms visās lietu kategorijās, tostarp lielākais kritums ir bijis civillietās. Lai gan piespiedu izpildei nodoto nolēmumu skaits civillietās 2023.gadā salīdzinājumā ar 2022. un 2021.gadu palielinājās, tomēr vidējā parāda summa vienā lietā būtiski samazinājās. 2022.gadā vidējā parāda summa iesniegtajos izpildu dokumentos par parādu piedziņu civillietās bija aptuveni 6285 eiro, bet pērn - 3923 eiro.