foto: Zane Bitere/LETA
Eksperte par Latvijas negatavību iespējamajai X stundai: "Iedzīvotāji būs jāvāc pirmās palīdzības apmācībai"
Līga Kozlovska.
Sabiedrība
2024. gada 22. februāris, 14:44

Eksperte par Latvijas negatavību iespējamajai X stundai: "Iedzīvotāji būs jāvāc pirmās palīdzības apmācībai"

Jauns.lv

Februāra sākumā atbildīgās Saeimas apakškomisijas locekļi izvērtēja traumatoloģijas pakalpojumu pieejamību militāra konflikta gadījumā. Sociālo un darba lietu komisijas sabiedrības veselības apakškomitejas priekšsēdētāja, Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska TV24 raidījumā "Zinu TOP" pastāstīja, ka secinājumi bijuši ļoti bēdīgi - veselības aprūpes sektors kopumā vēl nav gatavs pēkšņajai "X" stundai nekā tas bija Covid-19 pandēmijas sākumā.

"Ja X stunda pienāks šodien vai rīt, neviens no mums nebūs gatavs. Mums nav sagatavotu rezervju, un mums nav plāna, kā sniegt iespējamo palīdzību kāda konflikta gadījumā. Īpaša nozīme ir traumatoloģijai, jo šobrīd Veselības ministrija ir izstrādājusi plānu akūtās traumatoloģijas tīklam - kādi traumatologi un kur varēs sniegt palīdzību," informē deputāte.

Situācija ir drūmāka reģionos, īpaši uz robežas, kur nav piemērotu patversmju traumatologu un ķirurgu darbam militāra konflikta gadījumā. Šobrīd Veselības ministrija turpina darbu pie nozares rīcības plāna apdraudējumu gadījumā.

Salīdzinot Latvijas veselības aprūpes sistēmas darbu Covid-19 pandēmijas laikā ar nozares gatavību sniegt pakalpojumus ārkārtas situācijā, Līga Kozlovska norāda, ka mēs vēl neesam gatavi "X" stundai.

"Tagad vispār nekā nav! Vismaz tad tika pieņemti nepopulāri, bet nepieciešami lēmumi, kas šo sērgu attur, īpaši sākuma periodā. Tagad mums nav nekā! Arī speciālistu nav. To ir tik, cik ir, un pieņemu, ka "X" stundā palīdzības sniegšanā būs jāpiesaista primārās, sekundārās un terciārās palīdzības speciālisti. Būs jāmobilizē visi cilvēki, kas zina medicīnu. Iedzīvotāji noteikti būs jāvāc uz apmācībām – kā pareizi sniegt pirmo palīdzību, kā palīdzēt viens otram. Valstij arī jāizveido valsts zāļu rezerves," saka deputāte un ģimenes ārste, cerot, ka Veselības ministrijas plāns, kā rīkoties valsts apdraudējuma situācijās, būs gatavs šogad.