foto: Edijs Pālens/LETA
Kāpēc mana pase nepieder man? Skaidro ierēdne
Jaunā parauga pase.
Sabiedrība
2024. gada 22. februāris, 11:46

Kāpēc mana pase nepieder man? Skaidro ierēdne

Jauns.lv

Daudziem tā nav acīmredzama lieta, bet tomēr katram ir jāzina, ka viņa pase, kaut arī viņš ir samaksājis par tās saņemšanu, tomēr viņam nepieder. Visu pasu vienīgais īpašnieks ir valsts. Kāpēc tā?

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vadītāja Maira Roze uz šo jautājumu atbildēja TV24 raidījumā "Uz līnijas":

"Ja cilvēkam pieder personīgais dzīvoklis un viņš nolemj nokrāsot sienas, neviens viņam neko par to neteiks un sienas joprojām pildīs savu funkciju. Bet, ja sāksiet kaut ko zīmēt pasē, tā kļūs nederīga. Tā ir tā atšķirība, kāpēc šis dokuments ir valsts īpašums un tajā neko nedrīkst mainīt patvaļīgi. Tas ir viņa galvenais iemesls, tāpēc tas ir valsts īpašums."

Proti, pēc būtības cilvēki saņem pasi it kā nomā. Ja šis dokuments būtu personīgais īpašums, tad iedzīvotājiem varētu izdarīt pasē izmaiņas, kas to padarītu nederīgu.

Attiecībā uz jautājumu, kāpēc šādā gadījumā valsts neizsniedz pases bez maksas, ierēdne atbildēja, ka maksu nosaka tās izmaksas, pirmām kārtām tehniskās, kas nepieciešamas pasu izgatavošanai un to izsniegšanas struktūras uzturēšanai.