VIDEO:
Novadu ziņas
2024. gada 8. februāris, 22:45

VIDEO: Vidzemes pusē policija pārbauda, kā sokas suņiem lauku viensētās

Jauns.lv

Dzīvnieku labturība ir smalks jēdziens, ko saprot lielākā daļa sabiedrības, taču atrodas arī tādi mājdzīvnieku īpašnieki, kuriem sava mīluļa veselība un labklājība ir svešs termins. Gulbenes un Alūksnes novada pašvaldības policija kopā ar brīvprātīgajiem dodas suņu reidos par lauku viensētām, lai pieķertu pārkāpējus un sodītu. Situāciju devās noskaidrot raidījums “360TV Ziņneši”.

Likums ir, bet neviens to nekontrolē - šāda situācija šobrīd izveidojusies dzīvnieku aizsardzības jomā. Jau vairāk nekā sešus gadus visiem suņiem ir jābūt čipotiem jeb reģistrētiem. Tas nepieciešams, lai spētu identificēt dzīvnieku, ja tas tiek atrasts. Gluži kā cilvēkam pase, tā sunim - čips.

Pēc aptuvenām aplēsēm šobrīd Latvijā varētu būt 45 000 nereģistrētu suņu, iespējams, pat vairāk. Reģistrācija nepieciešama arī gadījumos, kad jāpierāda, ka suns ir vakcinēts pret trakumsērgas vīrusu, jo arī tā ir obligāta prasība. Iespējams, Latvijā ir tikai divi novadi - Alūksne un Gulbene, kur pašvaldības policijas kopā ar brīvprātīgajiem no dzīvnieku biedrībām, ar savu iniciatīvu uzsākušas doties reidos, pārbaudot suņu saimniekus - vai mājdzīvnieks ir reģistrēts un vai tiek ievērotas labturības prasības. Vienā no reidiem devās arī “360TV Ziņneši”. Kā atzīst Ira Žeigure, Gulbenes dzīvnieku aizsardzības biedrības “Ķepaiņu draugu klubs” vadītāja:

Laukos situācija ir diez gan dramatiska. Šie trūcīgie cilvēki nedomā ar galvu. Viņi paņem, atved un domā - ja es varu iztikt, tad kāpēc suns nevar iztikt staigādams pa miskastēm.

Reida laikā tiek atklāti vairāki pārkāpumi, kuros saimnieki ir izturējušies pret saviem mājdzīvniekiem ļoti slikti - nepietiekams ēdiens, nežēlīgi dzīvošanas apstākļi un veselības problēmas par kurām saimnieki neliekas ne ziņas.

Biedrības vadītāja vairākkārt ir ziņojusi Pārtikas un veterinārajām dienestam par pārkāpumiem, taču līdz Gulbenei dienests vēljoprojām nav atbraucis

“Neviens neko absolūti nekontrolē. Ja tas likums stātos spēkā vakar, es teiktu - ārprāts, nabaga cilvēki, viņi neko vēl nezin, viņi vēl nav izdomājuši kā to visu izdarīt…Šeit ir situācija, ka nevienam nekas neinteresē. Tā ir mūsu valsts un mūsu valsts attiecīgo institūciju atbildība - PVD un policija.”

Gulbenieši cer, ka arī citas pašvaldības policijas sāks doties šāda veida pārbaudēs, lai vismaz daļu no cietsirdīgajiem saimniekiem sauktu pie atbildības. Savukārt dzīvnieku biedrības aicina beidzot pieņemt arī likumu par obligātu sterilizāciju ārā dzīvojošiem suņiem. Tādā veidā tiktu ierobežota to vairošanās un pie atbildības varētu saukt nelegālos suņu pavairotājus.