Neparasta dabas parādība Pierīgā - mammatus mākoņi

Tesmeņveidīgie jeb mammatus mākoņi Mārupes pusē 5. februāra rītā.

gallery icon
Novadu ziņas
2024. gada 5. februāris, 15:48

Pierīgā novērota Latvijā reta dabas parādība

Jauns.lv

Pirmdienas, 5. februāra rītā daudzi Mārupes novada iedzīvotāji bija aculiecinieki krāšņai dabas parādībai – tesmeņveidīgajiem jeb maisveida mākoņiem mammatus -, un šī neparastā mākoņu forma Latvijā nav bieži novērojama.

Mammatus ir mākoņi ar nokareniem puslodes formas izspiedumiem to apakšdaļā, kas tiecas uz leju līdzīgi tesmeņiem vai nokarenām kabatām, no kā radies mākoņu nosaukums (latīņu: mamma — tesmenis, krūts dziedzeris). Parasti šādi mākoņi veidojas negaisa mākoņu aizmugurē vasarās, tie var būt novērojami arī pie slāņu gubmākoņiem un retāk pie spalvmākoņiem. Visbiežāk mammatus mākoņi novērojami tropiskajos platuma grādos, un saistīti ar tropiskajiem cikloniem, tie parasti parādās ap, pirms vai pēc ekstremāliem laikapstākļiem. Turklāt mammatus mākoņu “šūnas” nav lielas – tās izmēri ir ap puskilometru, tāpēc šo mākoņu veidu var redzēt tikai īsu brīdi nelielā teritorijā.

Tā tas bija arī pirmdienas rītā īsi pēc pulksten 8 Pierīgā, kad mammatus mākoņi izveidojās pirms gubu mākoņiem, kas atnesa spēcīgu snigšanu. Mammatus varēja novērot tikai dažas minūtes. Vispirms tie, uzaustošās saules apspīdēti, bija oranžā, tad rozā, tad sarkanā krāsā, līdz to krāsa mainījās no gaiši zilas līdz tumši zilai.

“Jā, tie bija mammatus mākoņi,” portālam Jauns.lv apstiprina LTV laika ziņu moderators Toms Bricis, paskaidrojot: “Agrāk tie tika uzskatīti par samērā retiem Latvijā, bet pēdējos 10 gados, kopš cilvēki ar redzēto sākuši aktīvi padalīties sociālajos tīklos, pēc pieredzes teiktu, ka mammatus Latvijā novēro kādas padsmit reizes gadā. Biežāk, protams, vasarā negaisu nomalēs, retāk ziemā, kad gadās intensīvāka konvekcija.”