Sabiedrība
2024. gada 26. janvārī, 05:11

Video: patiesība par meliem. Desmitiem jauniešu Latvijā pārsimt eiro dēļ gatavi riskēt ar cietumsodu

Jauns.lv

“Naudas mūļi” ir naudas atmazgāšanā brīvprātīgi iesaistījušies cilvēki, kuri piekrituši par noteiktu atlīdzību savā bankas kontā saņemt un no bankomāta izņemt un atdot organizatoram noteiktu naudas summu. Lielākoties tādai papildu peļņai piekrīt jaunieši, studenti vai gados vecāki cilvēki, kuri nonākuši finansiālās grūtībās. Taču, ja “naudas mūlis” tiek pieķerts, saņemtais sods var atstāt neizdzēšamas pēdas cilvēka dzīves gājumā.

Video: patiesība par meliem. Desmitiem jauniešu La...

“Naudas mūļi” ir daļa no jau labi zināmām un pašlaik visā pasaulē aktuālām krāpniecības shēmām. Uz “mūļu” bankas kontiem tiek pārskaitīta nauda, ko lētticīgi ļaudis piekrituši atdot krāpniekiem, reaģējot uz kādu satraucošu zvanu, īsziņu vai e-pastu no it kā bankas, policijas vai citas autoritatīvas iestādes. “Mūļu” kontos nonāk arī romantiskās krāpniecības upuru nauda un citos aizvien jaunos veidos izviltie līdzekļi.

“Mūļu” darbs tāpat kā izkrāpšana tiek plānota vēlās vakara stundās, lai, rēķinoties ar skaidras naudas izņemšanas ierobežojumiem, neilgi pirms pusnakts var izņemt vienu summas daļu un pēc pusnakts jau otru.

foto: Pixabay.com
Caur “naudas mūļu” kontiem Latvijā gadā “izpumpēti” astoņi miljoni eiro izkrāptas naudas.
Caur “naudas mūļu” kontiem Latvijā gadā “izpumpēti” astoņi miljoni eiro izkrāptas naudas.

Pieķertajiem nepatikšanas ir krietni lielākas nekā peļņa – no nedzēšama kriminālsodāmības ieraksta, sabiedriskā darba un krāpnieciskajā shēmā izņemtās naudas atmaksas līdz pat cietumsodam.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieka vietniece Solvita Sļadze stāsta, ka viņas praksē, runājot ar pārsimt “naudas mūļiem”, nav bijis neviena, kurš krāpnieku shēmā iekļuvis, neapzinoties, kur iesaistās un ar ko riskē. Saskaņā ar Valsts policijas datiem no Latvijas iedzīvotājiem pērn izkrāpts 8 533 571 eiro. Sļadze brīdina: “Sabiedrībai jāņem vērā, ka simtiem cilvēku katru rītu ceļas un dodas uz darbu ar domu izkrāpt no citiem naudu.”

Skaties pievienoto video un uzzini, kur un kā tiek vervēti “naudas mūļi”, kā arī detaļas, ko policija uzzina “naudas mūļu” nopratināšanās.

Patiesība par meliem ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.