Sabiedrība
2023. gada 28. novembris, 09:27

Patiesība par meliem: netici utopiski zemai cenai nepazīstamos interneta veikalos

Jauns.lv

Kārdinoši zemas cenas, kas krasi atšķiras no to pašu preču cenām citos internetveikalos, ir pirmais rādītājs, ka esi ievilināts krāpnieku veidotā tiešsaistes veikala pakaļdarinājumā. Lai arī pirkšanas procedūra, iespējams, ne ar neko neatšķirsies, naudu būsi pārskaitījis krāpniekiem, preci nesaņemsi un līdzekļus neatgūsi.

Visbiežāk krāpnieki savus tīklus izmet sociālajos medijos. Facebook, Instagram un citur netrūkst apmaksātu reklāmu un saišu uz interneta veikaliem ar fantastiskām atlaidēm un daudzsološām loterijām. Taču, ja vietnes izvērtē kritiski, kļūst skaidrs, ka aiz tām stāv rūdīti krāpnieki.

SEB bankas Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis iesaka vispirms pārliecināties, vai interneta veikala mājaslapas nosaukums ir precīzi tāds, kā ierasts to redzēt. Krāpnieku veidotajās kopijās bieži ir izmainīts viens vai vairāki burti, kas skaidri liecina, ka veikals nav tas, par ko uzdodas. Tāpat Pelcis iesaka pārbaudīt, vai darbojas saites uz veikala lapām sociālajos tīklos, vai mājaslapā ir informācija par preču atgriešanu, vai cena nav neadekvāti zema salīdzinājumā ar to pašu preču cenu citos veikalos.

Par internetveikalu uzticamības filtru uzskatāmas arī vietnes www.scamadviser.com, www.trustpilot.com, kurās atsauksmes par krāpnieciskām tiešsaistes iepirkšanās vietnēm atstājuši pircēji, un tur minētie uzņēmuminevar tās dzēst vai rediģēt. Aizdomīgo vietņu sarakstu veido arī Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs – https://registri.ptac.gov.lv/lv/content/melnais-saraksts

Skaties pievienoto video un uzzini, kas vēl liecina, ka esi nonācis krāpnieku veidotā lapā, kā krāpnieki darījumos iesaista kurjerpakalpojumu sniedzēju vārdus un kādas ir izredzes atgūt naudu, ja esi jau “iepircies” pie krāpniekiem.

"Patiesība par meliem" ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi".