foto: Pexels.com/Anna Shvets
Mikroķirurgi mudina Latvijā attīstīt kara medicīnu
Sabiedrība
2023. gada 8. novembris, 19:43

Mikroķirurgi mudina Latvijā attīstīt kara medicīnu

Jauns.lv/LETA

Latvijas mikroķirurgi mudina arī mūsu valstī attīstīt kara medicīnu, informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļā.

Trešdien veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) tikās ar Latvijas Plastikas ķirurgu asociācijas un Latvijas Rokas un mikroķirurģijas asociācijas pārstāvjiem, lai apspriestu situāciju mikroķirurģijas nozarē.

Speciālisti ar veselības ministru pārrunāja nozares aktualitātes. Asociācijām būtisks ir jautājums par papildspecialitāšu un papildu ārstniecības metožu apgūšanu praktizējošiem ārstiem, tādējādi nodrošinot lielāku speciālistu skaitu.

VM informē, ka tā ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu, kas tajā skaitā paredz, ka rezidentūra rokas ķirurga papildspecialitātē tiek īstenota profesionālās tālākizglītības programmā. Pirms virzīt uz valdību projekts vēl tiks saskaņots ar iesaistītajām institūcijām.

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi ievainoto Ukrainas karavīru ārstēšanā, Mikroķirurģijas speciālistu arodbiedrības pārstāvis Olafs Libermanis tikšanās laikā aktualizēja jautājumus par rekonstruktīvo ķirurģiju un Latvijas mikroķirurgu gatavību ārstēt kara ievainojumus.

Viņš uzsvēris, ka ir svarīgi, lai ievainotie karavīri nonāk Latvijā pēc iespējas ātrāk labākam ārstēšanas rezultātam. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka kara medicīnu un arī Latvijas speciālistu gatavību ārstēt šādus ievainojumus būtu nepieciešams attīstīt.

Latvijas Rokas ķirurģijas un mikroķirurģijas asociācija apvieno Latvijā praktizējošus plastiskos ķirurgus, traumatologus ortopēdus. Latvijas Plastikas ķirurgu asociācija darbojas, lai apvienotu Latvijas sertificētos plastikas ķirurgus ar mērķi izstrādāt un realizēt speciālistu profesionālo izglītošanu, kā arī veicināt nozares attīstību kopumā mikroķirurģijā, rekonstruktīvajā un estētiskajā ķirurģijā.