foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Latvijas okupācijas "svinētājam" tiesa piespriež nosacītu cietumsodu
Aleksandrs Filejs savulaik figurējis kā partijas "Latvijas krievu savienība" valdes loceklis. Vēl 2019. gadā viņš sociālajos tīklos izplatīja apsveikumu Latvijas okupācijas dienā.
Sabiedrība
2023. gada 6. novembris, 12:24

Latvijas okupācijas "svinētājam" tiesa piespriež nosacītu cietumsodu

Jauns.lv

Pirms četriem gadiem Valsts drošības dienests (VDD) rosināja prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) toreizējo valdes locekli Aleksandru Fileju par Latvijas okupācijas noliegšanu.

Aleksandrs Filejs, dzimis 1988. gadā, sevi līdz šim dēvējis par filologu un novadpētnieku.

Vēl 2019. gadā Filejs nonāca VDD redzeslokā saistībā ar ierakstu portālā "Facebook", kurā krievu valodā apsveica visus ar 17. jūniju – Latvijas Republikas okupācijas dienu.

Viņš to pasniedza kā datumu, kurā "PSRS armija Latviju atbrīvoja no diktatora režīma".

Pret autoru tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 74. panta – par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu.

VDD vērtējumā, persona publicētajā ierakstā, selektīvi atlasot un savās interesēs interpretējot vēsturiskās norises, noliedza 1940. gada 17. jūnijā PSRS īstenoto Latvijas okupāciju un šo Latvijas valstij un tautai traģisko notikumu interpretēja kā iedzīvotājiem labvēlīgu.

Krievu savienība pie Raiņa pieminekļa sarīko mītiņu

Tie, kuriem iztrūka plāni 1. maija brīvdienai, droši varēja doties uz Esplanādi, kur partija “Latvijas krievu savienība” (LKS), parūpējās par ...

gallery icon

Filejs zināms arī kā ilggadējs Krievijas propagandas resursa "Rubaltic.ru" autors. Piekļuve šai vietnei Latvijā šobrīd ir ierobežota.

Tajā gan joprojām sistemātiski tiek publicēta Kremļa propaganda un Rietumus nomelnojošas publikācijas ar apšaubāmu, bieži vien patiesībā nebalstītu saturu.

Par PSRS kara noziegumu pret Latviju un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu un rupju noniecināšanu likums paredz  brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Šodien, 6. novembrī, kā noskaidroja Jauns.lv, Rīgas pilsētas tiesā tika pasludināts spriedums, saskaņā ar kuru Filejam piespriests nosacīts cietumsods.

Filejs atzīts par vainīgu Krimināllikuma 74.1 pantā (likuma redakcijā līdz 2021. gada 31. decembrim) paredzētajā noziedzīgajā nodarījumā un, piemērojot Krimināllikuma 49.1 panta pirmās daļas 1. punktu, sodīts ar brīvības atņemšanu uz desmit mēnešiem, nosacīti, ar pārbaudes laiku uz 1 gadu.

Piemēroto drošības līdzekli – aizliegumu izbraukt no valsts, – atstās negrozītu līdz spieduma spēkā stāšanās dienai.

Sociālajos tīklos par Fileja spriedumu izteikušies viņa domubiedri, lielākoties paužot sašutumu, ka viņš sodīts "par viedokli un domām", taču piebilstot, "ka varēja būt arī trakāk" - proti - reāls cietumsods.

Saīsinātais spriedums nav pārsūdzams. Prokurors, apsūdzētais vai aizstāvis desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var iesniegt tiesai rakstveida lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

Pilno spriedumu var pārsūdzēt vai noprotestēt desmit dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesai, sūdzību vai protestu iesniedzot Rīgas pilsētas tiesā.