foto: Edijs Pālens/LETA
Karš Ukrainā ziemā noteikti neapstāsies, prognozē Zemessardzes komandieris
Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns.
Sabiedrība
2023. gada 26. oktobris, 07:59

Karš Ukrainā ziemā noteikti neapstāsies, prognozē Zemessardzes komandieris

Jauns.lv/LETA

Karš Ukrainā ziemā noteikti pilnībā neapstāsies, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" prognozēja Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.

Viņš atzina, ka tas, ka Krievija bija sākusi būtisku ofensīvu, kas nebija novērota visa gada garumā frontes austrumos, bija daļēji pārsteidzoši. Pieņēmums bija, ka viņi pamatā gatavosies aizsardzības operācijai, lai pārziemotu un stabilizētu fronti ziemai.

Pudāns pieļauj, ka uzbrukums sākās, lai ar uzbrukumu atgūtu teritoriju un nostabilizētos. Varētu būt arī kādi politiskie spiedieni uz militāro vadību. 

"Tomēr no uzbrukumiem redzam, ka kvalitatīvs spēks Krievijas pusē, kas veiktu uzrukumus, nav novērojams. Tiek gan izmantots vairāk tehnikas," vērtēja Pudāns, uzsverot, ka krievus kavē arī viņu pašu radītie nocietinājumi, kas bija gatavoti aizsardzībai. Notiekošais frontē maina arī Ukrainas plānus.

Komandieris paredz, ka ziemā karadarbības aktivitāte līdzīgi kā iepriekšējo gadu samazināsies - tas notiks laikapstākļu dēļ, kas ietekmē manevrēšanas spējas un arī psiholoģiski ietekmē karavīrus.

"Bet karadarbība noteikti pilnībā neapstāsies, lai arī Krievijas puse to varētu būt vēlējusies," norādīja Pudāns.