foto: LETA
Lauztā roka karājas, bet uz traumpunktu jābrauc ar trolejbusu: Cipule skaidro, ar kādu mērķi NMPD dispečeri var nenosūtīt brigādi uz izsaukumu
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta NMPD direktore Liene Cipule.
Sabiedrība
2023. gada 23. oktobris, 19:55

Lauztā roka karājas, bet uz traumpunktu jābrauc ar trolejbusu: Cipule skaidro, ar kādu mērķi NMPD dispečeri var nenosūtīt brigādi uz izsaukumu

Jauns.lv

Sociālajos tīklos populārs kļuvis rīdzinieces paziņojums, kā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) viņai nav vēlējies sniegt ātro palīdzību. Situāciju komentēja dienesta vadītāja Liene Cipule.

"Drīz ziema, tuvojas slideno ietvju laiks, esiet prātīgi. Var gadīties tā, kā man - braukt uz Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu ar trolejbusu ar lauztu roku. Jo vadlīnijas, mums jūs jābrīdina, 84 eiro par izsaukumu, roku traumas nav dzīvībai bīstamas, kundze, jūs aizņemat līniju jau divas minūtes, mums ir jāstrādā. Roka karājas kā svešķermenis un nepakļaujas nekādām prāta komandām. Spēcīga tā Cipules komanda (Liene Cipule - ātrās palīdzības vadītāja). Vārguļi var vienkārši nolikt klausuli un noslaucīt pazemojuma asariņu.
Lūzums nav labs, tuvu plecam, bet labi, ka operācija nav nepieciešama. Ja kāds var palīdzēt ar suņu pastaigu, Rīga, centrs, laipni jebkurā laikā," vēsta Kristīnes ieraksts.

Soctīklā "X" Lienei Cipulei jautāja - vai tiešām pie lūzumiem ātrā palīdzība neved uz slimnīcu? Un ja lauž roku laukos, kur nav trolejbusa un ar auto nevar pabraukt?

Ātrās palīdzības vadītāja atbildēja sekojošo: "Rokas traumas gadījumā nekavējoties jāvēršas traumpunktā, taču tā nav dzīvībai bīstama. Brauciena izvēle ar trolejbusu paliek pacientam. Ātrās palīdzības dienests paredzēts tiem gadījumiem, kad nav iespējas braukt ar trolejbusu.
Pie tam atgādinu – pirmās palīdzības sniegšana jāiemācās ikvienam! Obligāti!"

Liene Cipule savā "X" kontā sniedza arī plašākas atbildes uz citiem jautājumiem, piemēram, kam domāts dispečers?

"Viņa galvenais pienākums ir veikt izsaukumu triāžu jeb, izvērtējot izsaucēja sniegto informāciju, piešķirt izsaukumam izpildes prioritāti - neatliekamiem gadījumiem visaugstākā vai augsta, citiem gadījumiem - zema. Atbilstoši tam tiek izsūtītas brigādes," raksta Cipule.

"Kā veic triāžu? Izmantojot algoritmus. Tāda prakse ir svarīga, lai izslēgtu dispečera subjektivitāti, pieņemot lēmumu par izsaukuma pieņemšanu un galvenais, nepalaistu garām neatliekamu situāciju vai neizniekotu brigādes resursu situācijām, kas nav neatliekamas."

"Lai cik emocionāli grūti nebūtu šie lēmumi dispečeriem, viņi zina, ka tiem ir dzīvības cena. Nenosūtot brigādi uz vieglu traumu, tā būs pieejama bērnam, kas slīkst, pusaudzim, kas izkritis pa logu, vīrietim ar sāpēm krūtīs, grūtai sievietei ar asiņošanu, ugunsdzēsējam ar apdegumu!" raksta Cipule.