foto: Jauns.lv/Juris Rozenbergs
FOTO: kino gardēži pulcējas uz “RIGA IFF” nacionālā īsmetrāžas konkursa skati
Pasākuma viesi.
Kultūra
2023. gada 18. oktobris, 22:12

FOTO: kino gardēži pulcējas uz “RIGA IFF” nacionālā īsmetrāžas konkursa skati

Jauns.lv

Šodien, 18. oktobrī, kinoteātrī “Splendid Palace” pulcējās kino profesionāļi un cienītāji, lai novērtētu pašmāju kino ļaužu veikumu īsmetrāžas kino lauciņā.

Kā norādīts kino festivāla “RIGA IFF” vēstījumā - “10. RIGA IFF gadā – 10 īsfilmas no Latvijas. Nacionālais konkurss pulcē plašu vietējā kino talantu klāstu – tajā katrs ir pamanāms ar savu atšķirīgo, personīgo māksliniecisko balsi. Reizumis mēdz sacīt, ka kino ir skaisti meli, tamdēļ nav pārsteidzoši, ka dažās īsfilmās tiek skarta patiesības tēma: kā to atrast un pieņemt pat tad, ja reizēm nākas ar to cīnīties.”

Riga IFF nacionālais īsfilmu konkurss

Sākot no 18. oktobra, kustīgo attēlu karuseli, formu meklējumus un visaktuālāko kino valodu RIGA IFF ekrānos piedāvās īsmetrāžas filmu seansi. ...

gallery icon

Festivāla organozātori sniedz arī ieskatu konkursa skatē skatāmajās filmās.

““Resistance is Futile” pietveras emocionāli nospriegotai un trauslai draudzībai, vienlaikus piedāvājot mileniāļu paaudzes portretu. Iegremdēts šausmu žanra atmosfērā, darbā “Upurjērs” laukos mītošai ģimenei gaidāmi mistiski pārbaudījumi. Tikmēr “Ksenija” ir interesi nospriegojoša dokumentālā portretfilma par jaunu sievieti, kura stājas pretī tiesu sistēmai; tā atklāj to, kā funkcionē sabiedrība,” vēsta skates organizatori.

“Konkursa izlase ļauj mums arī bēgt vai pieradināt pasauli: eksistenciālas vēsmas notvertas 16mm lentes skaistajā, analogajā formā, radot tādus maģiskus un hipnotiskus darbus kā “Stāsts par ūdens nozīmi”, “Tanatofobija” un “Silvas metode”. Tikmēr “Limo” ir aizrautīgs izbrauciens nākotnē. Animācijas valodā rāmi pievilcīgu haosu uzbur “Gruzis”, bet dzīvības un nāves noslēpumaino tuvumu apdzied “Beigu beigas”. Noslēgumā “Mirū iemīlas” ieved teātra asistentes dzīves kāpumos un kritumos, labi rezumējot visu īsfilmu emocionālos stāvokļus. Tie ir darbi, kas sapņo, lūkojas pēc kaut kā, klaiņo, izslejas taisni, šaubās un virzās cauri laikam. Šīs īsfilmas esam mēs paši,” norāda skates organizatori.