Daugavpilī Krievijas pensionāriem komplektē pārtikas pakas
Sagatavotā pārtikas palīdzība (foto: Grani.lv)
Novadu ziņas
2023. gada 10. oktobris, 07:37

Daugavpilī Krievijas pensionāriem komplektē pārtikas pakas

Jauns.lv

Krievijas pensijas saņemošie Latvijas iedzīvotāji pēc aizkavēšanās sākuši saņemt septembrī paredzēto naudu, taču šī summa ir krietni mazāka nekā iepriekšējā reizē — pat par 100 vai 200 eiro. Domājams, cēlonis ir valūtu kurss, ko piemēro Krievijas rubļu konvertēšanā uz eiro, un Daugavpils fonds “Rūpes” un brīvprātīgie palīdz personām, kuras neizdevīgā valūtas kursa dēļ nespēj iegādāties pārtiku vai nepieciešamās zāles, vēsta Daugavpils ziņu portāls "Grani.lv".

“Sākotnēji mēs izsludinājām labdarības akciju, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri nesaņēma Krievijas pensijas un/vai zaudējuši uzturēšanās atļauju Latvijā. Un mēs saņēmām zvanus ar palīdzības lūgumiem no vieniem un otriem. Tagad, kad maksā Krievijas pensijas, mēs koncentrējamies uz palīdzības sniegšanu ļaudīm bez uzturēšanās atļaujas,” paziņoja fonda “Rūpes” pārstāve Ilga Samarina, žēlojoties par šo cilvēku beztiesīgo un bezpalīdzīgo stāvokli.

“Kas attiecas uz stipri samazinājušos Krievijas pensiju saņēmējiem, tad, protams, mēs neatstāsim nelaimē cilvēkus, kuriem nav, ko ēst.”

“Dzīve bez uzturēšanās atļaujas ir nelegāļa dzīve, taču savās mājās. Paradoksāla kombinācija. Šiem cilvēkiem atņēmuši visas tiesības: saņemt jebkādu pensiju, jebkādu pabalstu, saņemt valsts apmaksātu medicīnisku palīdzību. Ģimenes ārsti pat nevar viņiem izrakstīt zāles. Viņiem atņemta pat dzīvesvietas deklarācija! Viņi tagad nenomirs no bada tikai tad, ja viņiem palīdzēs radi vai brīvprātīgie,” piebalsoja aktīviste Olga Petkēviča.

“Mēs viņiem mēģinām palīdzēt saņemt vai atjaunot dokumentus, taču visi gadījumi ir ārkārtīgi grūti. Jebkādus dokumentus izskata no dažām nedēļām līdz dažiem mēnešiem.”