foto: Alūksnes lauku partnerība
Malienas pagastā uzstādīta “govju pedikīra” iekārta. VIDEO
Malienas pagastā ar biedrības “Alūksnes lauku partnerība” gādību govīm un liellopiem nu būs veselīgāka dzīve – tur nu pieejama hidrauliskā liellopu nagu apstrādes iekārta.
Novadu ziņas
2023. gada 5. oktobris, 07:37

Malienas pagastā uzstādīta “govju pedikīra” iekārta. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Biedrība “Alūksnes lauku partnerība” informē, ka tā Malienas pagastā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu īstenojusi projektu "Mobilās veterinārās prakses modernizācija", kuras ietvaros no SIA “AL Veterinārija” iegādāta un uzstādīta hidrauliskā liellopu nagu apstrādes iekārta (profesionālajā vidē tās sauc par stellēm) un izveidots jauns pakalpojums – liellopu nagu apstrāde un ārstēšana.

Patiesībā šāds “govju pedikīrs” nav nekas neparasts – gan lopkopji, gan veterināri to ļoti labi pazīst, bet pārējie, ārpus govju un liellopu kūtīm, par šādu praksi ir maz informēti.

Hidrauliskās govs nagu apstrādes stelles:

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) savos materiālos lopkopjus informē, ka nagu veselība liellopiem nav tikai Latvijas piensaimnieku un gaļas liellopu audzētāju problēma. Šī problēma ir globāla un ar to sakaras visas pasaules liellopu audzētāji. Biežāk ar kāju un nagu veselības problēmām saskarties nākas piensaimniekiem.

“Kāju un nagu veselības problēmu dēļ ik gadu pasaulē brāķē ap 16–18% govju. Noskaidrots, ka govīm, kurām ir konstatētas nagu slimības, samazinās produktivitāte par 1,7–3 kg piena dienā. Nagu slimības rada arī reprodukcijas traucējumus govīm. Tām ir traucēts pārvietošanās, stāvēšanas un gulēšanas periods. Klibām govīm ir uzrauta mugura, sāpīgā iekaisuma dēļ, tās stāvot kāju neatbalsta pret pamatni.

Govs nagu apstrāde ar hidrauliskajām stellēm:

Nagu slimībām ir vairāki cēloņi. Galvenokārt nagu slimību izplatību ganāmpulkā veicina nepiemēroti slaucamo govju ēdināšanas, turēšanas un kopšanas apstākļi. Tiecoties pēc augsta izslaukuma, lielāka nozīme jāpievērš sabalansētas barības devas izēdināšanai, ņemot vērā govju fizioloģisko stāvokli, laktācijas fāzi un diennakts ražību,” norāda LLKC Lopkopības nodaļas konsultants-eksperts veterinārmedicīnā Dainis Arbidāns.
  
Piemēram, dzīvniekiem, kuri pārvietojas pa cietu virsmu, zem naga zoles veidojas asins tulznas, kas dzīvnieka gaitu padara ļoti sāpīgu, kā rezultātā parādās dažādas pakāpes klibums.  Govīm novēro arī nagu puvi, ja tās ilgstoši tiek ganītas mitrās un purvainās ganībās. Tās ir tikai dažas no nagu slimībām, kas var izraisīt dzīvnieku piespiedu gulēšanu un atteikšanos no barības. 

“Lai dzīvnieks spētu normāli pārvietoties, tam nekavējoši jāveic pareiza pāraugušo nagu apgriešana. Pārauguši nagi mēdz aizlūst vai radīt zem liekajiem audiem nagu audu atspiedumus un tulznas. Nereti pāraugušo nagu audu daļās nagu apgriešanas laikā atrod ieaugušus akmentiņus vai citus cietus nelielus priekšmetus, kas dzīvniekam pārvietojoties rada stipras sāpes un klibumu. Pēc pareizas nagu apgriešanas, ja nekonstatē izmaiņas naga zolē, klibumu nenovēro un normāla dzīvnieka pārvietošanās atjaunojas uzreiz pēc naga apgriešanas,” savā rakstā “Nagu slimības liellopiem. Ārstēšana un profilakse” norāda  Dainis Arbidāns.

Govis Šveices Alpos

gallery icon