Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zatlers: Latvijas krieviem jābūt pateicīgiem, ka viņiem nav jākaro un jāšauj
foto: LETA
Eksprezidents Valdis Zatlers.
Sabiedrība

Zatlers: Latvijas krieviem jābūt pateicīgiem, ka viņiem nav jākaro un jāšauj

Jauns.lv

Atļauja Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem vēl divus gadus mācīties latviešu valodu eksāmena kārtošanai, lai saglabātu tiesības pagarināt uzturēšanās atļauju, ir vājuma izpausme, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "1:1" atzina bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zatlers: Latvijas krieviem jābūt pateicīgiem, ka v...

Eksprezidents uzsvēra, ka, lai dzīvotu Latvijā, ir jāiemācās latviešu valoda un jārunā tajā, raksta portāls "Rus.lsm.lv". "Ja latviešu nācijas ideja ir, ka jābūt krievu skolām, krievu valodai, tad tā nav pareiza ideja, jo valoda vieno Nāciju. Vajadzīgs liels izskaidrošanas darbs, taču Latvijas politiķi cenšas būt neitrāli. Ir jāizšķir tie, kas šeit dzīvo, viņi ir ļoti dažādi, un mēs nezinām, kas viņiem ir galvās," viņš turpināja.

Vienlaikus eksprezidents aicināja ņemt vērā, ka "viena lieta ir Latvijas krievs ar Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa pasi, otra lieta - Latvijā dzīvojošs krievs ar Krievijas pasi".

"Kur tikai nedzīvo krievi, bet Latvijas tautai šīs lietas ir skaidri jādala un jāsaprot - tas, ka krievi šauj, tas ir fakts, bet neviens nedomā, ka to dara krievi, kas dzīvo Latvijā.

Krieviem, kas dzīvo Latvijā, jābūt pateicīgiem, ka viņi dzīvo brīvā, demokrātiskā valstī, viņiem nav jākaro un jāšauj citā valstī, viņu dēli un vīri netiek iesaukti armijā," sacīja eksprezidents.