“Mūsu iecere ir nereāli ambicioza.” Vairāki tūkstoši cilvēku Latvijā mēģinās uzstādīt jaunu Ginesa rekordu
RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas vadītāja Elīna Miķelsone.
Sabiedrība
2023. gada 14. septembris, 07:03

“Mūsu iecere ir nereāli ambicioza.” Vairāki tūkstoši cilvēku Latvijā mēģinās uzstādīt jaunu Ginesa rekordu

Jauns.lv

29.septembrī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārstāvji plāno uzstādīt jaunu Ginesa rekordu, organizējot lielāko prāta vētru pasaulē. RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas vadītāja Elīna Miķelsone intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja, ka vismaz 4000 cilvēku vienlaikus radīs jaunas produktu un pakalpojumu idejas, ko drīzumā varētu pārvērst jaunuzņēmumos.

“Mūsu iecere ir nereāli ambicioza – uzstādīt Ginesa rekordu lielākajā prāta vērtas sesijā. Tā būs lielākā radošās domāšanas lekcija, kāda vien pasaulē ir bijusi.  

Vēlas pārspēt Indijas rekordu 

Iepriekšējais pasaules Ginesa rekords [šajā jomā] ir Indijai. Mēs izdomājām, ka cilvēku skaita ziņā mēģināsim pārsist Indiju! Mūsu Ginesa rekords mēģinās pārspēt viņu rekordu, kas bija 1202 cilvēki. 

Plānojam to pārsniegt par pamatīgu soli, jo mēs RTU esam ambiciozi inovatori. Plānojam vismaz 4000 cilvēku dalību. 

Inovācijas domās pusotru stundu 

Arī laika ziņā mēs plānojam viņus pārsist. Indieši domāja 45 minūtes, bet mēs to darīsim vienu stundu un 30 minūtes. 

Mēs visur dubultojam vai četrkāršojam likmes. Mēs tā vienkārši nemaz nedarām! 

Ļaus šaut ārā visas idejas 

1,5 stundas laikā mēs izmantosim piecas dažādas radošās domāšanas metodes, lai no vismaz 4000 cilvēkiem, kas pārsvarā būs RTU studenti, izvilinātu dažādas jaunas produktu un pakalpojumu idejas, pie kā viņi, iespējams, varētu strādāt mācību gada ietvaros. 

Idejas varēs būt radikālas. Studenti varēs izdomāt jebko! Ja viņi vēlēsies radīt smaržīgos džemperus, kas mūžīgi smaržo – lai dara to! Ja students uzrakstīs, ka vēlas uztaisīt zemūdens vai zemzemes dronu, kas tagad ir modē, atbalstīsim arī tādas idejas! 

No netehnoloģiskām līdz ļoti tehnoloģiskām un ļoti sarežģītām idejām. No kaut kā tāda, kas ir neliela, pakāpeniska inovācija, līdz radikālām inovācijām. Mēs ļausim visas idejas šaut ārā! 

Tālejoši plāni par ideju attīstību 

Mums ir arī tālejošs plāns, ka tas nebūs tikai foršs pasākums, kur studentiem parādām un ļaujam sajust, ka inovācijas ir foršas un varbūt viņiem arī vajadzētu padomāt kaut ko radīt. Bet mēs plānojam, ka 2024.gadā, kas sāksies jau pēc dažiem mēnešiem, apkoposim šīs idejas, lai redzētu, kādas ir studentu intereses. 

Piemēram, vienā čupiņā būs aviācijas idejas, otrā – aizsardzības jomas idejas, trešajā – robotikas jomas idejas. Mēs nezinām, kādas būs idejas, to mēs uzzināsim pēc Ginesa rekorda pasākuma. 

Gaidāms grandiozs turpinājums 

Tad mēģināsim organizēt vēl kādu nebijušu lietu – Business community incubator, Interesēs bāzētu inkubāciju. Tas atkal būs kaut kas pilnīgi jauns! Redzēsim, kas mums sanāks. Lai interešu grupiņas tālāk virza savas produktu idejas! 

Tādējādi plāns, kas sākas ar mūsu Ginesa rekordu, arī turpināsies grandiozi!” 

Ļoti liela cilvēku interese 

Miķelsone pastāstīja, ka Ginesa rekorda uzstādīšanā varēs piedalīties ne tikai RTU studenti. Pasākums būs pieejams arī pārējiem cilvēkiem. 

“Spriežot par šo ideju, mēs sākotnēji bijām domājuši, ka tie tiešām būs tikai RTU studenti. Universitāte kļūst lielāka, mums pievieno arī citas foršas mācību iestādes utt. Bijām domājuši, ka tā būs forša kopā sanākšana, kurā radīsim kaut ko kopā. 

Dos iespēju ikvienam, kas par to deg

Bet jau tad, kad vēl nebijām par to nekur izziņojuši publiski, man sāka zvanīt pasniedzēji no citām augstskolām. Arī cilvēki pasākumos man sāka uzdot jautājumus: “Dzirdējām, ka kaut kas tāds Latvijā notiks. Vai es arī varēšu piedalīties?” 

Tad mēs sapratām, ka atvērsim iespēju pieteikties jebkuram cilvēkam, kas deg par šo visu. Esam patiesi iedvesmoti!

Mēs tikko – pagājušajā nedēļā – izsludinājām ļoti nedaudz informācijas tikai sociālajos medijos, bet atvērtajos pieteikumos ir iebiris diezgan daudz ārējo pieteikumu. Tie ir no uzņēmumiem, privātpersonām un citu augstskolu studentiem. 

Varēs piedalīties gan opītis, gan jaunā māmiņa 

Citi pasniedzēji pat raksta: “Vai es nevaru ar visu kursu atnākt?” Protams, var. Inovācijas dzimst nevis tad, kad mēs sēžam slēgtā kopienā, bet īstenībā tad, kad mēs satiekamies ļoti dažādi cilvēki. 

Ir patiesi brīnišķīgi, ja kāds opītis grib atnākt un ģenerēt idejas kopā ar mums! Vai kāda ļoti spridzīga jaunā māmiņa ielec mūsu bariņā! Man liekas, ka tas mūsu ideju potenciālu pacels tikai augstāk.”

Daudzi sevi redz kā darba ņēmēju, nevis inovatoru 

Jautāta, kāpēc RTU pārstāvji plāno uzstādīt jaunu Ginesa rekordu un vai tā pamatā ir tikai ambīcijas vai tomēr kāda dziļāka doma, pasniedzēja atminējās, kā radās ideja par Ginesa rekordu. 

“Es gandrīz pus gadu biju Amerikā, Bufalo. Mācījos, kā būt vēl labākai pasniedzējai no digitālās puses. Martā, aprīlī tikāmies ar mūsu inovāciju prorektori Lieni Briedi. Galvenā doma, ko sarunā pārspriedām, bija, kā iesaistīt visus RTU studentus inovāciju procesos. 

Ne visi studenti sajūt sevi kā inovatorus. Mums ir ļoti daudz tehnisko studentu, kuri mācās būt par speciālistiem, profesionāļiem. Daudzi par sevi domā kā par darba ņēmējiem, nevis kā par lietu radītājiem. 

No vērotājiem var kļūt par fantastisku lietu radītājiem 

Bet redzam, ka tie studenti, kas ir bijuši mūsu pasākumos, it kā ieraujas iekšā un pilnīgi pārveidojas. No tiem, kas saka: “Nē, nē, nē, es tikai taisīšu un skrūvēšu savas lietas, es gribu strādāt konkrētā uzņēmumā,” viņi kļūst par tiem, kas izveido savu jaunuzņēmumu un bliež augšā fantastiskas lietas. 

Bet, ja neviens viņam nebūtu pateicis: “Klau, pamēģini būt radītājs pats! Izmēģini, varbūt tev sanāk,” tad nekas tāds nenotiktu. Tāpēc mēs gribējām organizēt lielu pasākumu, kurā kopā sanāktu visu fakultāšu studenti, jo, kā jau minēju, burzīšanās un dažādu cilvēku satikšanās ir būtiska. 

Gribējām dot viņiem iespēju izjust sevi kā inovatoriem. Vismaz vienu dienu. Lai viņi saprastu: “Varbūt es varētu būt inovators!””

Pat tad, ja liekas, ka nav ideju, tās var radīt! 

Ginesa rekorda uzstādīšanas pasākums iecerēts pēc iespējas uzlādējošāks. Tajā piedalīsies mākslinieki, notiks inovāciju parāde un dažādas citas aktivitātes, kas uzlādēs un atvērs klātesošos jaunām idejām. 

“Varbūt cilvēks atnāks ar domu: “Kāpēc es te nāku? Man nav ideju!” Man liekas, ka tā būs lielai daļai [atnācēju]. Viņi atnāks un teiks: “Man nav ideju! Kāpēc es te vispār esmu?” Mums ir doma šī pasākuma laikā viņus atvērt, lai saprot: “Es varētu kaut ko radīt, man ir idejas.””

Vēlas katrā cilvēkā atvērt inovatoru 

Pasākuma rīkotāji cer, ka arī šie ļaudis, kuriem sākumā it kā nav nekādu inovatīvu ideju, kaut ko izdomās un nākamgad varētu piedalīties Interesēs bāzētā inkubācijas kopienā. Viņus varētu uzrunāt, aicināt kopā darboties un atbalstīt. 

“Mūsu slēptais motīvs ir atvērt katrā inovatoru. Katrā cilvēkā ir idejas. Viens no lielākajiem mītiem ir tāds, ka ir cilvēki-ideju radītāji un cilvēki, kuriem nav ideju.” Miķelsone ir pārliecināta, ka tā nav patiesība. 

Var piedalīties arī kā brīvprātīgie 

Lai pieteiktos dalībai Ginesa rekorda uzstādīšanā, jādodas šeit.

“Otrs variants, kā ārējiem cilvēkiem piedalīties pasākumā, ir kļūt par brīvprātīgajiem. Lai mēs uzstādītu Ginesa rekordu, ir jāievēro ļoti daudz noteikumu. 

Viens no noteikumiem ir tāds, ka uz katriem 50 cilvēkiem vajadzīgs viens stjuarts, kas uzrauga, vai cilvēki tiešām tur atrodas un vai viss notiek saskaņā ar mūsu plānu. Tāpēc var pieteikties arī par brīvprātīgo.” To var izdarīt, aizpildot anketu šeit. Pēc tam brīvprātīgajiem plānots īpašs pasākums. 

Ginesa rekorda uzstādīšanas pasākums notiks 29.septembrī plkst.12.00 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.