foto: Shutterstock
EK: aizliegta iebraukšana Eiropas Savienībā ar Krievijā reģistrētām automašīnām. Kā rīkosies Latvija?
Sabiedrība
2023. gada 11. septembris, 14:09

EK: aizliegta iebraukšana Eiropas Savienībā ar Krievijā reģistrētām automašīnām. Kā rīkosies Latvija?

Jauns.lv

Eiropas Komisija apstiprinājusi, ka Krievijas pilsoņiem ir liegta iebraukšana Eiropas Savienības valstīs ar Krievijā reģistrētām personīgajām automašīnām, jo tas tiks uzskatīts par aizliegtu importu.

“Nav svarīgi, vai transportlīdzekli izmanto privātos vai komerciālos nolūkos. Visbiežāk tas attiecas uz transportlīdzekļiem, kuriem ir Krievijas numurzīmes un kuri reģistrēti Krievijā,» teikts Eiropas Komisijas dokumentā.

Eiropas Komisijā arī uzsvēra, ka termiņam, uz kādu tiek ievesta automašīna ar Krievijas numuriem, un muitas procedūrai, kas tiek izmantota, nav nozīmes.

Tāpat saskaņā ar Eiropas Komisijas skaidrojumu Krievijas iedzīvotājiem aizliegts uz laiku vest līdzi mantas, kuru imports no Krievijas uz ES valstīm ir aizliegts - klēpjdatorus, viedtālruņus, kosmētiku, koferus, ādas un kažokādu izstrādājumus, pusdārgakmeņus un dārgakmeņus.

2023. gadā Krievijas iedzīvotāji sāka saskarties ar personisko automašīnu arestiem, iebraucot Vācijā. Par pirmajiem šādiem gadījumiem kļuva zināms maija beigās. Jūlijā Vācijas muita paziņoja, ka pasažieru automašīnu ievešana no Krievijas Eiropā ir aizliegta, bet ar jēdzienu “ievešana” faktiski nonāk jebkāda preču pārvietošana — arī parasts brauciens ar automašīnu.

Vienlaikus Eiropa Komisija norādīja, ka katra ES dalībvalsts pati izlemj, kā sankcijas pildīt, proti, Eiropas Komisijas skaidrojumam nav juridiski saistoša rakstura.

Jaunie Eiropas Komisijas skaidrojumi atrodami bieži uzdoto jautājumu sadaļā par sankcijām pret Krieviju. Kopumā Eiropas Komisija norāda, ka šo sadaļu izstrādā tās dienesti, “lai sniegtu vadlīnijas ES dalībvalstu varas iestādēm attiecīgo sankciju likumu izpildei un interpretācijai” attiecībā uz Krieviju, taču galu galā “interpretēt ES likumdošanu ir pilnvarota tikai Eiropas tiesa”.