foto: dpa/picture-alliance
Izkrāpti miljoni, taču tam pielikts punkts — Latvijas Valsts policija palīdzējusi ASV dienestiem iznīdēt bīstamu krāpnieku datorvīrusu
Šī esot bijusi līdz šim vērienīgākā atbildīgo dienestu "kauja" pret šāda veida datorvīrusu.
Sabiedrība
2023. gada 31. augusts, 08:25

Izkrāpti miljoni, taču tam pielikts punkts — Latvijas Valsts policija palīdzējusi ASV dienestiem iznīdēt bīstamu krāpnieku datorvīrusu

Jauns.lv

ASV Tieslietu departaments nupat paziņojis, ka ASV, kopā ar vairāku Eiropas valstu kiberdrošības ekspertiem veiksmīgi iznīcinājuši bīstamas un ienesīgas ļaunatūras infrastruktūru. Krāpnieki ar to sazagušies miljonus.

Tieslietu departaments šodien paziņoja par starptautisku operāciju, kas ietvēra darbības ASV, Francijā, Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Rumānijā un Latvijā. Starp iestādēm, kuras ASV Tieslietu departaments uzskaita kā būtiskas šīs operācijas realizēšanā, minēta arī Latvijas Valsts policija.

Tās mērķis - iznīdēt infrastruktūru ļaunatūrai, kas pazīstama kā "Qakbot".

Ar šī digitālā hakeru instrumenta palīdzību izkrātpi miljoni ASV dolāru.

Šīs operācijas rezultātā "Qakbot" tiek dzēsts no upuru datoriem, neļaujot tam nodarīt turpmāku kaitējumu.

ASV likumsargi arī paziņojuši par vairāk nekā 8,6 miljonu ASV dolāru (ap 7,5 miljoni eiro) konfiskāciju kriptovalūtā, kas iegūta nelikumīgi.

Konkrētā operācija ir bijusi lielākā ASV vadītā "kauja" pret šāda veida vīrusu, ko kibernoziedznieki izmanto, lai izkrāptu naudu.

“Kopā ar mūsu starptautiskajiem partneriem Tieslietu departaments ir uzlauzis “Qakbot” infrastruktūru, uzsācis agresīvu kampaņu, lai izdzēstu ļaunatūru no upuru datoriem ASV un visā pasaulē," teikts ASV iestādes paziņojumā.

“Operācijas “DUCK Hunt” realizētāji izmantojuši dažāda veida metodes, lai identificētu un "sakropļotu" "Qakbot" - ļoti strukturētu un daudzslāņainu tīklu, kas "baroja" globālo kibernoziedzības piegādes ķēdi,” sacīja FIB pārstāvis Donalds Olvejs.