foto: LETA
Rinkēvičs pieļauj arī citu Ministru prezidenta amata kandidātu vārdu izskanēšanu konsultācijās
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Politika
2023. gada 17. augusts, 16:20

Rinkēvičs pieļauj arī citu Ministru prezidenta amata kandidātu vārdu izskanēšanu konsultācijās

Jauns.lv/LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs neizslēdz iespējamību, ka nākošnedēļ konsultācijās ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām izskanēs arī citu Ministru prezidenta amata kandidātu vārdi.

Pagaidām oficiāli izvirzīta tikai "Jaunās vienotības" (JV) premjera amata kandidāte, līdzšinējā labklājības ministre Evika Siliņa (JV).

Kā norādīja prezidents, Latvija ir demokrātiska valsts un tas ir iespējams, ka konsultācijās tiks nosaukts vairāk nekā viens premjera amata kandidāts.

"Brīdī, kad sākas diskusijas un konsultācijas par valdības izveidi, var būt premjera piedāvājumi gan no pašlaik pozīcijā, gan opozīcijā esošiem politiskiem spēkiem," sacīja Valsts prezidents.

Satversmes burts un gars paredz, ka Valsts prezidentam ir jāveic savas funkcijas un jāorganizē process maksimāli raitā un organizētā veidā, saprotot, ka Saeimā ir dažādi politiskie spēki ar dažādām interesēm un potenciāli dažādiem kandidātiem, atzīmēja Rinkēvičs.

Kā ziņots, premjers Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien iesniedzis Rinkēvičam demisijas rakstu, līdz ar to oficiāli kritusi Latvijas vēsturē trešā īsākā valdība, kuru gan vadījis otrais ilglaicīgākais premjers.

Rinkēvičs nākamnedēļ uz konsultācijām aicina visas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas. 

Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem.