Sabiedrība
2023. gada 31. jūlijs, 05:05

Eksperts skaidro: kur drīkst un kur nedrīkst peldēties, kādas ir Liepājas notekūdeņu avārijas sekas?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pirms nedēļas, 24 jūlijā, netālu no Liepājas – Šķēdē, virzienā uz Pāvilostas pusi, no pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra jūrā ieplūda neattīrīti ūdeņi, kurus straume nese uz Pāvilostas pusi. Līdz ar to visus brīdināja nepeldēties jūras pludmalēs no Liepājas līdz pat Pāvilostai. Bet kāda situācija ir šobrīd? To Jauns.lv skaidro Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis

Viņš teic, ka Liepāja pirms nedēļas notika “tipiska avārijas situācija”, un no tādām mēs simtprocentīgi nevaram izvairīties, tādas ik pa laikam gadoties. Normunds Kadiķis skaidro, kas īsti Liepājā notika un kā var zināt, kurās peldvietās drīkst peldēties?

Tā kā avārija notika krietnu gabalu no Liepājas uz Pāvilostas pusi, bet nekad nevar zināt kādi ir vēja virzieni, Veselības inspekcija neieteica peldēties arī Liepājas pludmalēs.

Veselības inspekcija pirms dažām dienām šajās peldvietās ņēmusi ūdens paraugus un tagad gaida rezultātus. Atkarībā no tiem, tad arī tika paziņots, kur peldēšanās ir droša un kur tā nav ieteicama. Šajā nedēļa notiek ar Veselības inspekcijas plānveida peldvietu ūdens pārbaude, par kuras rezultātiem tika paziņots plašsaziņas līdzekļos.

Valsts Veselības inspekcijas personā veic ūdens kvalitātes monitoringu 59 peldvietās, bet pašvaldības, ja tās to var atļauties, arī tā dēvētajās “neoficiālajās peldvietās”, kuras ir vairāk par simtu. Ar visiem šiem rezultātiem un peldēšanās ieteikumiem var iepazīties Veselības inspekcijas mājas lapā: www.vi.gov.lv/lv/peldvietu-udens-kvalitate.

Ūdens kvalitāte tiek vērtēta uz mikrobioloģisko piesārņojumu (zarnu nūjiņām, kas dzīvo cilvēku un citu siltasiņu dzīvnieku zarnu traktā). To esamība ūdenī liecina, ka peldvietā varētu būt nonācis fekālais piesārņojums jeb tautas valodā runājot – tualešu saturs.

Ja ir šāds piesārņojums ir, tad ūdenī var gan būt, gan arī nebūt patogēnas baktērijas, kas izraisa saslimšanas, un tad sabiedrība tiek brīdināta par iespējamo risku. Ja cilvēks peldas šādā ūdeni var gan saslimst, gan arī ne - viss atkarīgs no tā, cik spēcīga ir cilvēka imūnā sistēma.

Sīkāk Normunda Kadiķa skaidrojumu par peldēšanās problēmām skatieties Jauns.lv video.