Teju katrs trešais iedzīvotājs sūkstās par savas dzīvojamās platības šaurību
17% iedzīvotāju norādījuši, ka dzīvo līdz 40 kvadrātmetriem lielā mājokli, bet 37% dzīvo mājoklī, kura platība ir no 41 līdz 60 kvadrātmetriem.
Sabiedrība
2015. gada 25. marts, 17:30

Teju katrs trešais iedzīvotājs sūkstās par savas dzīvojamās platības šaurību

Jauns.lv

Teju katrs trešais jeb 29% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju savu pašreizējo dzīvojamo platību vērtē kā pārāk mazu, liecina bankas "Citadele" un "snapshots.lv" veiktā aptauja.

Jo īpaši tā uzskata vecāki ar vienu bērnu (45%), kā arī ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērnu (36%). Mājoklī, kas nav lielāks par 40 kvadrātmetriem, mitinās 16% ģimeņu, kurās aug viens bērns, un 6% ģimeņu ar trim un vairāk atvasēm.

"Pēc aptaujas datiem redzam, ka nepieciešamība pēc lielāka mājokļa visaktuālākā ir jaunajām ģimenēm, kurās ir piedzimis pirmais bērniņš. Tāpat no ģimenēm, kas konsultējušās bankā par iespēju iegādāties mājokli ar valsts galvotu hipotekāro kredītu, teju puse audzina vienu atvasi," paziņojumā medijiem raksta bankas "Citadele" Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītāja Baiba Tētiņa. Viņa pozitīvi vērtē, ka ģimenēm mājokļa iegāde kļuvusi pieejamāka. Līdz ar izmaiņām likumos, dodot iespēju izvēlēties hipotekāro kredītu ar nolikto atslēgu principu vai bez tā, samazinājusies pirmajai iemaksai nepieciešamā summa. Ja līdz tam ģimenēm ar vienu bērnu pirmajai iemaksai bija nepieciešams sakrāt 15% no mājokļa vērtības, tad pašlaik hipotekāro kredītu var saņemt ar pirmo iemaksu no 5%.

Aptaujā 17% iedzīvotāju norādījuši, ka dzīvo līdz 40 kvadrātmetriem lielā mājokli, bet 37% dzīvo mājoklī, kura platība ir no 41 līdz 60 kvadrātmetriem. 23% ģimeņu pašreizējais mājoklis ir no 61 līdz 80 kvadrātmetriem, bet par to lielākā mājoklī dzīvo 23% ģimeņu.

Aptauja veikta laikā no 23.februāra līdz 2.martam, aptaujājot visā Latvijā dzīvojošus 720 iedzīvotājus vecumā no 18 gadiem.

Banka "Citadele" no izskatīšanai iesniegtajiem 166 hipotekārā kredīta pieteikumiem 61 ģimenei ar bērniem piešķīrusi bankas "Citadele" finansējumu mājokļa iegādei ar valsts galvojumu pirmajai iemaksai. Rīgas un Pierīgas ģimenes lielākoties vēlas iegādāties dzīvokli, savukārt privātmājas iegāde ir aktuālāka reģionos dzīvojošajām ģimenēm.

Kā ziņots, ģimenes ar bērniem bankā "Citadele" var saņemt hipotekāros kredītus ar valsts galvojumu pirmajai iemaksai, tas ir, samazinātu pirmo iemaksu, un iespēju saņemt bankas finansējumu līdz 95% no mājokļa tirgus vērtības.

Valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem kopumā pieejams nepilns miljons eiro, kas ļauj sniegt atbalstu 600 ģimenēm. Šajā programmā bez bankas "Citadele" iesaistījusies arī "SEB banka" un "Swedbank".

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA