Sabiedrība
2023. gada 3. maijs, 07:12

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par skolotāju algām: "Situācija ir pavisam sarežģīta!"

Jauns.lv

"Valdība pati sev palielināja algas, bet neizpildīja to, kas bija apsolīts vēl pirms tam," saka uzņēmējs Pēteris Šmidre un teic, ka, runājot par samilzušo skolotāju algu problēmu, tieši tajā arī meklējama problēmas sakne. Un šobrīd situācija par pedagogu atalgojumu, pēc viņa vārdiem, ir "pavisam sarežģīta".

Latvijā izglītībai tērējam daudz, attiecībā pret iekšzemes kopproduktu esam pat virs vidējā rādītāja Eiropas Savienībā. Toties skolotājiem algas joprojām ir mazas, trūkst skolotāju un līdz ar to cieš izglītības kvalitāte. Ik pa brīdim izskan skolotāju streika draudi un pagājušās nedēļas sākumā lielākā daļa skolotāju skolās nebija. Tādēļ lielais jautājums - kāpēc skolotājiem neizdodas panākt savu prasību īstenošanu?

“Šodien tas ir jautājums par skolotājiem. Bet tas ir šodien, un, kam vispār izdodas? Ir, piemēram, ārsti, kuriem jau sen kaut kas neizdodas un tā tālāk…

foto: Ekrānuzņēmums
Uzņēmējs teic, ka finansiāli atrisināt jautājumu ar pedagogu atalgojumu ir grūti, jo pašreizējais gada budžets izdevumu daļā ir ap 14,5 miljardiem eiro, no kuriem 2,5 miljardus mēs aizņemamies.

Pats sarežģītākais šajā lietā ir tas, ka (Izglītības un zinātnes) ministrija saka, ka tā visu izpildījusi, bet skolotāju arodbiedrība, ka nav izpildījusi. Tas ir visnopietnākais visā šajā situācijā. Ko tas nozīmē? Pēc būtības valdībai ar nozari vajadzētu kaut kā vienoties, meklēt kompromisus, bet šajā situācijā dialogs pat nav sācies. Ekonomiski situācija, kurā šodien atrodamies, nav vienkārša, tā ir pavisam sarežģīta”.

Uzņēmējs teic, ka finansiāli atrisināt jautājumu ar pedagogu atalgojumu ir grūti, jo pašreizējais gada budžets izdevumu daļā ir ap 14,5 miljardiem eiro, no kuriem 2,5 miljardus mēs aizņemamies. Tas nozīmē, ka šodien mēs tērējam par piektdaļu vairāk, nekā paši esam spējīgi nopelnīt, un “tas ir diezgan traki, tāpēc, ka aizņemties priekš tam, lai apēstu, ir ceļš uz nekurieni”.

Viņaprāt tagad valdībai jāmeklē dialogs un saprātīgs kompromiss ar izglītības nozari, jo skolotāji taču galu galā ir mūsu elite.

Kā Pēteris Šmidre, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē situāciju mūsu izglītības sistēmā un pedagogu atalgojuma problēmas, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.