Sabiedrība
2023. gada 22. aprīlis, 06:45

Publiski izskan apgalvojumi, ka pie prezidenta pils dedzis skandaloza bijušā VID izmeklētāja auto

Jauns.lv

Trešdien netālu no Rīgas pils un prezidenta Egila Levita rezidences ar atklātu liesmu sadega novietots automobilis.

Publiski kopš ugunsgrēka apgalvots, ka šis auto ir saistīts ar savulaik Valsts ieņēmumu dienestā (VID) strādājušu, kukuļa izspiešanas skandālā iesaistītu izmeklētāju Jāni Akmentiņu.

To savā “Twitter” kontā apgalvo publicista Lato Lapsas brālis Endo Lapsa.

Akmentiņa vārds pērn izskanēja TV3 raidījuma “Nekā Personīga” sižetā, kur viņš tika nosaukts par vienu no VID darbiniekiem, kurš iesaistīts krimināllietā par kukuļa pieprasīšanu no uzņēmuma "Stiga RM" īpašnieka Andra Ramoliņa.

Valsts amatpersonu deklarācijā norādīts, ka Akmentiņam tik tiešām pieder šādas markas un modeļa automašīna (“Mercedes-Benz CL 500”, 2004. gads).

To viņš 2020. gadā, kā lietotu, iegādājies par 13 800 eiro. Tā gada deklarācija arī norāda, ka Akmentiņš lietota auto iegādei ticis pie aizņēmuma kredīta – 15 000 eiro apmērā.

Savukārt deklarācija, kuru Akmentiņš iesniedzis, beidzot darbu VID (iesniegta 2022. gada 29. augustā), norāda, ka konkrētais “Mercedes-Benz CL 500” uz to brīdi joprojām bijis viņa īpašumā.

Pils laukumā aizdegusies mašīna

19. aprīlī, Pils laukumā aizdegusies mašīna, kas dega ar atklātu liesmu.

gallery icon

Deklarācijās no 2019. gada kā Akmentiņa reiz ieņemtais amats VID norādīts “Vecākais izmeklētājs”.

Ņemot vērā incidenta vietu un publiski izskanējušos apgalvojumus, vērsāmies Valsts drošības dienestā (VDD), lai noskaidrotu vai iestāde interesējas par šo gadījumu.

"Vēršam Jūsu uzmanību, ka šādu gadījumu izvērtēšana ir Valsts policijas kompetencē. VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka incidents nav saistīts ar terorismu vai citiem apdraudējumiem, kuru identificēšana, novēršana un izmeklēšana ir VDD kompetencē," rakstiski informēja VDD.

Tikmēr Valsts policija (VP) informē, ka 19. aprīļa ugunsgrēka iemesls esot bijis īssavienojums.

Lai nodzēstu degošo automašīnu un glābtu blakus esošos auto, notikuma vietā todien ieradās ugunsdzēsēju brigāde.

Notikuma vietā tāpat ieradās pašvaldības policija un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.