Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Auziņš: "Cilvēki, kuri varētu būt ļoti labi prezidenti, tāda vai citāda iemesla dēļ izvēlas atteikties"

Jauns.lv

Runājot par nākamo Valsts prezidentu, profesoru Mārci Auziņu skumdina fakts, ka cilvēki, kuri varētu būt ļoti labi prezidenti, tāda vai citāda iemesla dēļ izvēlas atteikties no tā, ka viņus varētu izvirzīt, jo šim amatam nāk līdzi negatīva publicitāte, kas jebkuram iespējamam prezidentam seko patīk vai nē.

Auziņš: "Cilvēki, kuri varētu būt ļoti labi prezid...

No 9. līdz 13. maijam notiks Valsts prezidenta amata kandidatūru pieteikšana, bet 31. maijā Saeimas deputātiem būs jāizdara sava izvēle. 2019. gadā par Egilu Levitu nobalsoja 61 deputāts. Šobrīd tiek runāts par vairākiem kandidātiem, pašreizējo prezidentu Levitu, diplomāti Baibu Braži, Satversmes tiesas tiesnesi Sanitu Osipovu un uzņēmēju Uldi Pīlēnu. Augstu tiek vērtētas arī Valda Dombrovska izredzes. Kuram no kandidātiem ir lielākas izredzes kļūt par nākamo Latvijas Valsts prezidentu?

foto: Publicitātes
"Es joprojām esmu pozīcijā, ka parlamenta vēlēts prezidents ir labāk," norāda Auziņš.
"Es joprojām esmu pozīcijā, ka parlamenta vēlēts prezidents ir labāk," norāda Auziņš.

"Man ir viena konkrēta pārdoma par šo, kas man šajā procesā liekas nedaudz skumji. Mēs nezinām kuluāru sarunas vai nedaudz par tām nojaušam, kas šajā kontekstā notiek. Tas, ka cilvēki, kuri, manuprāt, būtu ļoti labi valsts prezidenti un arī starp nosauktajiem tādi ir, visbiežāk nepiekrīt to darīt. Brīžiem man ir sajūta, ka nepiekrīt to darīt, nevis tādēļ, ka nejūt sevī potenciālu vai spēju būt par Latvijas prezidentu, bet drīzāk izvērtējot, ka tā vieta, kur es esmu, ir gana laba. Kāpēc man mainīt komfortablo vietu pret kādu samērā kreņķīgu vietu. Saprotam, ka valsts prezidents ir ļoti cienījams un prestižs amats, bet vienlaikus arī negatīvās lietas, kas nāk līdzi šim amatam, tostarp arī negatīvā publicitāte, kas jebkuram iespējamam prezidentam sekos patīk vai nē," saka Auziņš.

"Cilvēki, kuri varētu būt ļoti labi prezidenti, tāda vai citāda iemesla dēļ izvēlas atteikties no tā, ka viņus varētu izvirzīt. Tad atkal būs situācija, ka paliks pāri - otrais vai trešais labākais," norāda profesors Mārcis Auziņš.

"Es joprojām esmu pozīcijā, ka parlamenta vēlēts prezidents ir labāk. Man ļoti nepatiktu, ja mēs prezidenta vēlēšanās nonāktu situācijās, ka dažādi izteikti populistiski spēki, kas ir ļoti tālu no vidējā Latvijas iedzīvotāju sajūtām, bet kuri vienmēr ir ļoti skaļi. Negribētu, ka mums būtu šāds viens no prezidenta kandidātiem, kurš braukātu apkārt pa Latviju un šīs idejas popularizētu. Iekšienē mēs noorientētos, bet man ir sajūta, ka, skatoties no malas, tas neizskatītos, ka mēs esam politiski nobriedusi nācija," saka Auziņš.

"Prezidentu pie mums izvēlās politiķi, un viņi to dara ar tām metodēm, kas katrā vēsturiskā periodā politikā darbojās un zooloģiskais dārzs bija metode, kas darbojās tajā laikā," saka Auziņš.

"Nemaz tik daudz cilvēku man nepiekritīs, bet pēc manām sajūtām labākais brīvvalsts prezidents, kas mums ir bijis, bija Valdis Zatlers. Joprojām viņš ir ļoti populārs sabiedrībā, jo mēs viņu redzam un sastopam gan politiskos, gan kultūras pasākumos. Kāpēc man šķiet, ka viņš bija veiksmīgs prezidents, tā bija viņa empātija pret sabiedrību," stāsta profesors.

Kā Mārcis Auziņš, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē prezidenta amata kandidātu izredzes, vērojiet Jauns.lv video.