Sabiedrība
2023. gada 31. marts, 09:58

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par valsts iepirkumiem: "Kur jūs esat, sargsuņi?"

Jauns.lv

Korupcija Latvijā vienmēr bijusi problēma, saka rakstnieks Jurģis Liepnieks un norāda, ka vēl nesenos gados tā problēma bija savādāka. Ja tad, piemēram, celtnieki pievāca sev koruptīvi iegūtos desmit vai piecpadsmit procentus, bet to skolu, ceļu vai sporta halli uzbūvēja, tad tagad redzam tādus valsts iepirkumus, kuros to naudu paņem, bet neko neuzbūvē.

Lai arī valsts iepirkumi padarīti par garu un birokrātisku procedūru, tādejādi cerot izvairīties no korupcijas un padarīt tos maksimāli godīgus, nereti dzirdam par tiesas prāvām, kuros tiek apstrīdēts uzvarētājs, tāpat netrūkst skaļu gadījumu, kad valsts pasūtījumu ieguvējs rada jautājumus sabiedrībai par tā atbilstību. Jauns.lv viedokļu līderim - rakstniekam Jurģim Liepniekam vaicāja, vai un kā iespējams valsts iepirkumus padarīt caurspīdīgākus.

foto: Ekrānuzņēmums
"Iepirkumi Latvijā ir absolūti caurspīdīgi, izņēmums vienīgi varbūt ir Aizsardzības ministrijai, drošības dienestiem un tamlīdzīgi," norāda Liepnieks.

“Iepirkumi Latvijā ir absolūti caurspīdīgi, izņēmums vienīgi varbūt ir Aizsardzības ministrijai, drošības dienestiem un tamlīdzīgi. Bet kopumā visi iepirkumi un ar tiem saistītie dokumenti ir ļoti publiski,” norāda Jurģis Liepnieks un turpina:

“Problēma ir tajā, ka medijiem, sevišķi jau sabiedriskajiem, tas neinteresē. Otrkārt, tas prasa zināmu kompetenci – saprast to, kas tur ir rakstīts. Arī slaveno Aizsardzības ministrijas 220 miljonu vērto iepirkumu par ēdināšanu taču atklāja žurnāls “Forbes”. Tas bija pieejams. Un te, manuprāt, milzīgs akmens ir mediju dārziņā – kur jūs esat, sargsuņi?”

Kā Pēteris Šmidre, Jurģis Liepnieks un Mārcis Auziņš vērtē situāciju ar valsts iepirkumiem un ar tiem saistītajiem skandāliem, vērojiet Jauns.lv video.