Mārtiņa Freimaņa iedrošināta, latviete izdod dzejoļu krājumu. FOTO
Ilonas kundzes dzejnieces talantam savulaik noticējis Mārtiņš Freimanis, kad viņa mūziķim parādījusi savu dzejoli „Usmiņa”. Mārtiņa vairs nav, taču Ilonas dzejas krājums un izstāde apliecina, ka māksla ir mūžīga.
Kultūra
2015. gada 9. aprīlis, 18:30

Mārtiņa Freimaņa iedrošināta, latviete izdod dzejoļu krājumu. FOTO

Jauns.lv

Kamēr mākslinieku iecienītā krodziņa «Pieci vilki» īpašnieks Uno Vilks iepazīst Gruziju, viņa mamma – pazīstamā orientieriste un trenere – Ilona Vilka nosvin 75 gadu jubileju ar maestro Raimonda Paula jūras dziesmām veltītu fotoizstādi un dzejoļu krājumu, kurā pirmo dzejoli akceptējis Mārtiņš Freimanis.

Ilona Vilka ir apbrīnojama kundze, kas savu 75 mūža gadu laikā pieredzējusi daudz - gan vecāku zaudējumu bērnībā un dzīvi bērnunamā, gan tikšanu Fizkultūras institūtā, panākumus republikas izlasē vieglatlētikā un mākslas jomā. Strādājusi par fizkultūras skolotāju, veidojusi stikla gleznas, ar kurām 1995. gadā piedalījusies izstādē Rīgā, bet gadu vēlāk – jau Vācijā. Atskārtusi, ka dzīves prieku sniedz fotografēšana, un sākusi caur fotoobjektīvu fiksēt ziedu un dabas burvību. Vasarā pieskatot mazdēlu Apšuciemā, Ilona atklājusi jūras skaistumu - protams, ar fotoaparātu rokās. Ka dzīve nav garlaicīga, ja vien paši par izrādām interesi, sportiste un māksliniece apliecinājusi, ķerdamās pie dzejas rakstīšanas. Kā zināms, krodziņš «Pieci vilki» ir daudzu mūziķu iemīļota atpūtas vieta, un tieši tur Ilona pirms daudziem gadiem satikusi un iepazinusi Mārtiņu Freimani. Atļāvusies viņam parādīt savu dzejoli „Usmiņa”, un Mārtiņš iedrošinājis Ilonu rakstīt tālāk... Tagad dzejolis „Tur tālumā, kur mūžam zaļā meža ielokā/ šalc Usmas ūdens viļņu šļakatās/Tur ir mana pasaule – mana mājvieta…” ir pirmais krājumā.

Lieldienās Vilkas kundze Vecrīgā Jāņa sētā 5 atklāja izstādi „Jūra”, kurā līdz 19. aprīlim apskatāmi gan jūras foto un dzejas grāmata „Rozā sapņi”, gan viņas domubiedru un mākslinieku jūrai veltīti darbi – Janas Kaspares laivas, kas veidotas no jūras izskalotajiem kociņiem, Ivara Graša keramika, Marijas Brodeles gleznas un Baibas Balodes adījumi. Tieši, ieraugot Vilkas jūras fotogrāfijas, Baibai Balodei radusies ideja likt piegrieztnes uz tām un motīvus izadīt. Pēc tam viņas darbus ievērojuši ārzemju modes nami, bet garāmgājējas uz ielas apstādinājušas un lūgušas pārdot to, kas pašai mugurā.

Priecājoties par mākslinieci un viņas izstādi, ļaužu Jāņa sētas namā bija tik daudz, ka vienai daļai nācās stāvēt uz kāpnēm, kamēr otra sveica. Viesu vidū bija gan Ilonas Vilkas skolas biedri, starp kuriem arī aktrises Ausma Kantāne un Helga Dancberga. Gaidīti ciemiņi izstādē bija arī maestro Raimonda Paula jūras dziesmu izpildītāji Viktors Lapčenoks, Uldis Leiškalns un Uldis Kākulis. Pasākums veltīts arī maestro Raimondam Paulam pateicībā par skaistajām jūras dziesmām, kuras viņš ir sacerējis. Dziedātāji, kas iepriekš šīs dziesmas nedziedāja, pēc Ilonas lūguma tās iemācījās. Kad Uldis Kākulis dziedāja, zālē daudziem acīs bija asaras. Maestro Raimonda Paula dziesmas palīdzēja Ilonai 15 gadus izdzīvot, strādājot Vācijā. Viņam dzejas grāmatā veltīti divi dzejoļi un raksts. Kopā ar gleznotāju Mariju Brodeli tapusi glezna dziesmai "Baltā saule", ko māksliniece gribētu Raimondam Paulam pasniegt. Vai arī lūgt izvēlēties jebkuru "jūru".


Kasjauns.lv / Foto: Agrita Grosbarte