foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "4. studija" video.
Meitene aizspēlējās? Siguldas pusē dzīvnieku glābšanas biedrību vada nepilngadīga pusaudze; iespējams, pati tos arī ārstējusi
Aculiecinieka foto
Sabiedrība
2023. gada 15. februāris, 18:20

Meitene aizspēlējās? Siguldas pusē dzīvnieku glābšanas biedrību vada nepilngadīga pusaudze; iespējams, pati tos arī ārstējusi

Jauns.lv

Latvijas televīzijas (LTV) raidījums "4. studija" saņēmis satraucošu informāciju par Siguldas novada biedrību "The Animal Helper". Kā izrādās, biedrības vadību uzņēmusies nepilngadīga meitene, kuras darbībām vecāki nav sekojuši līdzi līdz brīdim, kad nelaimē nonākušie dzīvnieki bijuši jāglābj no pašas glābējas.

Suņu un kaķu mīļotāji ir pamatīgi sašutuši par dzīvnieku biedrības "The Animal Helper" darbu. Izrādās, ka šo biedrību, kas darbojas Mores pagastā, vadījusi nepilngadīga meitene, kura dzīvniekus ne tikai ķērusi, bet, iespējams, pat ārstējusi.

Biedrība savu darbību uzsākusi pērnā gada 25. augustā. Mērķi tās misijā norādīti visai ambiciozi, piemēram, izveidot un attīstīt modernāko dzīvnieku patversmi Latvijā. Protams, neviens publiski nebija norādījis, ka pieaugušo radītā biedrībā savas ambīcijas un redzējumu, kā jāglābj dzīvnieki, realizē 16 gadus vecā pusaudze Kristiāna.

Meitene nejuta robežas?

Kā novēroja LTV raidījums "4. studija", biedrība sociālajos tīklos ar saviem stāstiem iekaroja saiedrības simpātijas, un drīz vien tai sekoja jau vairāk nekā 4 000 cilvēku, taču nevienam pat prātā neienāca, ka veterinārārstu tēlo bērnu, turklāt rotaļlietu vietā izmanto dzīvus dzīvniekus.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "4. studija" video.
Aculiecinieka foto

Ar savu pieredzi raidījumā "4. studija" dalījās Karīna, kura par biedrību iesniegusi sūdzību. "Izlasīju sludinājumā, ka ir vajadzīgi šoferi, kas palīdzētu braukt izķert kaķus, lai tos sterilizētu. Pieteicos par šoferi," viņa stāsta.

Karīna iesniegusi sūdzību par biedrības darbu, pusaudzes attieksmi pret dzīvniekiem un sabiedrības maldināšanu. Viņa stāsta, ka dzīvnieku glābšana tiešām notikusi līdz brīdim, kad sterilizācijai noķertie kaķi ķerambūros zem klajas debess pavadījuši divas dienas.

"Es domāju, ka sākumā viņa ar entuziasmu glābt un darīt kaut ko dzīvnieku labā mazliet aizspēlējās, jo viņa tomēr ir bērns. Nesajuta robežas un to, cik tālu var iet," spriež Karīna.

Pusaudze ar milzīgu entuziasmu glābusi suņus un kaķus, bet neesot ievērojusi nekādus noteikumus, stāsta "4. studija". Pēc sterilizācijas operācijas Jelgavā saķertus kaķus izlaidusi Ādažos, nevis dzīvnieku ierastajā vidē. Kā norādīts sūdzībā, kas iesniegta Valsts policijā un Pārtikas un veterinārajā dienestā, pati dzīvniekus, iespējams, arī ārstējusi un mirušajiem veikusi sekciju.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "4. studija" video.
Aculiecinieka foto

Lai biedrības kontā būtu vairāk naudas, meitene esot maldinājusi sabiedrību ar izdomātiem stāstiem, par ko liecina meitenes sarakste ar Karīnu.

Raidījumā savu pieredzi atklāja arī Santa, kura uz biedrību bija aizvedusi kaķi, kuru, pēc sievietes stāstītā, kāds bija izmetis mājas pagrabā. Runcis nu jau devies uz citiem medību laukiem.

"Dzīvnieciņu stacionāros nu jau ir daudz par daudz. Manu kaķi ielika cita kaķa stacionārā, to kaķi izņēma, pārlika pie citiem kaķiem. Nebija pārliecības, ka viss notiek tā, kā tam būtu jānotiek," stāsta Santa, aizkadrā atklājot, ka daži kaķi pat gulējuši asiņainos izkārnījumos un savos vēmekļos. Trusim būris bijis tik šaurs, ka tas nav spējis ne tikai pakustēties, bet pat pagrozīt galvu.

Sieviete par redzēto informējusi pusaudzes māti un dzīvnieku novietne tikusi sakopta.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "4. studija" video.
Aculiecinieka foto

Tikmēr internetā turpinājušās vērienīgas ziedojumu vākšanas kampaņas.

Cilvēki ziedojuši arī kāda akla suņa operācijai. Biedrība toreiz prasījusi 7 000 eiro. Uz kādas interesentes prasību uzrādīt atskaiti par veiktajām medicīniskajām manipulācijām biedrība atbildējusi, sievieti nobloķējot.

Ģimene meiteni atbalstījusi - tā bijusi viņas sirdslieta

Dzīvnieku glābēji savā iesniegumā apkopojuši virkni pārkāpumu un pievienojuši pierādījumus, cerot, ka atbildīgās instances pieņems atbilstošus mērus un ierobežos biedrības darbību. No sociālajiem tīkliem "The Animal Helpers" jau ir pazuduši.

LTV Mores pagastā arī izdevies satikt Kristiānas tēvu, kurš norādīja, ka ģimene meiteni atbalstījusi, jo dzīvnieku glābšana esot bērna sirdslieta jau kopš 11 gadu vecuma.

Tikmēr Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība.

"Šie dzīvnieki tika turēti neatbilstošās telpās, tika turēti kopā dažādu sugu, vecuma, izcelsmju dzīvnieki. Netiek nodrošinātas elementārās labturības prasības. Runa ir arī par infekciju slimību izplatīšanās risku šādā vietā," raidījumam "4. studija" paskaidroja PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa.

PVD gan norāda, ka biedrībā nav konstatēti tik būtiski pārkāpumi, lai patlaban tur nedrīkstētu uzturēties dzīvnieki.

Savukārt Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Lita Konopere pauda, ka atbildība par notikušo ir jāuzņemas pieaugušajiem, kuri palīdzējuši meitenei ķert dzīvniekus un iekārtot vietu, kur dzīvniekus turēt.

Konopere norādīja, ka Latvijā nav iestādes, kas šādas biedrības kontrolētu.