Unikālā dižskabāržu pārstādīšanas operācijas Uzvaras parkā

Rīgā, Uzvaras parkā, kur šovasar plānots uzstādīt apmēram 65 metrus augstu panorāmas ratu, notikusi unikāla koku pārstādīšanas operācija – vienlaikus ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 4. februāris, 07:27

Unikāla operācija Rīgā: Uzvaras parkā vienlaikus pārstādīti divi koki 60 tonnu kopsvarā. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgā, Uzvaras parkā, kur šovasar plānots uzstādīt apmēram 65 metrus augstu panorāmas ratu, notikusi unikāla koku pārstādīšanas operācija – vienlaikus tika pārstādīti apmēram pusgadsimtu veci divi dižskābarži, kopsvarā 60 tonnas. Tas, ka tiek pārstādīti koki, jau vairs nav nekāds brīnums, bet šoreiz pirmo reizi, iespējams, Ziemeļeiropā tika pārstādīti divi koki vienlaicīgi.

Rīgas panorāmas rata projekta attīstītāja - SIA “RPR Operators” valdes loceklis Dimitrijs Uspenskis Jauns.lv pastāstīja: “Precīzās pārstādīšanas izmaksas nevarēsim nosaukt. Tomēr varu teikt, ka šis ir samērā dārgs risinājums un prasa būtiskus ieguldījumus no mūsu puses, lai saglabātu kvalitatīvu un ilgtspējīgu pieeju projekta īstenošanā. Mums ir prieks, ka kopā ar SIA “Labie koki” speciālistiem spējām rast risinājumu, kas ļauj saglabāt šos unikālos kokus parka teritorijā, kur tie lieliski papildinās labiekārtoto zaļo atpūtas zonu."

Uzvaras parkā pārstāda dižskābaržus:

Citu koku pārstādīšanu panorāmas rata būvnieks Uzvaras parkā gan nav paredzējis, bet bilst, ka “projektam atvēlētajā parka teritorijā ir vairāki koki, kuriem arboristi veiks vainagu sakārtošanas darbus. Tāpat viens koks ir sliktā stāvoklī, un šobrīd tiek meklēti risinājumi tā vitalitātes uzlabošanai. Zaļā zona ir būtiska projekta sastāvdaļa, lai veidotu patīkamu vidi ikvienam parka apmeklētājam. Tāpēc arī aktīvās būvniecības laikā pieredzējuši arboristi uzraudzīs procesu un veiks nepieciešamos priekšdarbus, lai pārliecinātos, ka tas neietekmē tuvumā esošos kokus. Savukārt projekta noslēdzošajā fāzē paredzēti plaši labiekārtošanas darbi, kas ietvers jaunu koku un citu stādu stādīšanu.”

Koku saknes savijušās

“Labo koku” projektu vadītāja Kristīne Beņķe Jauns.lv stāsta: “Pilsētās lielajiem kokiem, kuri gadu desmitu gaitā ir pieauguši garumā, stumbra diametrā un vainaga apjomā, ir vērtība, salīdzinot ar tikko iestādītiem jaunajiem kociņiem. Pieauguši koki ne tikai daudz lielākos apjomos piesaista CO2 (ogļskābo gāzi), akumulējot oglekli un atbrīvojot skābekli, bet arī rada noēnojumu un patvērumu dzīvajām radībām un uzlabo pilsētnieku emocionālo labsajūtu. Tāpēc “Labie koki” iestājas par lielo koku saglabāšanu pilsētās, kas ietver arī koku pārstādīšanu, ja citas iespējas, kā pasargāt kokus no bojāejas, netiek atrastas.

foto: SIA "Labie koki"
Unikālā dižskābaržu pārstādīšanas operācija Rīgā

Jāpiebilst, ka pilsētās lielu koku pārstādīšanas nav vienkāršs process, jo lielākoties koka saknes plešas plašumā, ne dziļumā. Vidē, kura ir blīva ar komunikācijām un apbūvi, atrast pietiekami daudz vietas pieauguša koka sakņu sistēmai ir izaicinoši. Lai garantētu koka ieaugšanos pēc pārstādīšanas, būtiski ir pēc iespējas mazāk traumēt sakņu sistēmu, saglabājot maksimāli daudz sakņu.

Vēls rudens, kad lapas nobirst, ziema un agrs pavasaris ir piemērots laiks koku pārstādīšanai, kamēr koki ir miera periodā. Ziema ir izaicinošs laiks, jo papildus grūtības pārstādīšanai var sagādāt gan stiprs sals, kā arī pēkšņi atkušņi, kas rada dubļus un var kavēt pārstādīšanas procesu, jo apgrūtina tehnikas piekļūšanu.

Lai arī “Labie koki” ir ar ilggadēju pieredzi lielu koku pārstādīšanā,  šī gada janvāra divu dižskābaržu (Fagus sylvatica) pārstādīšana bija unikāla ar to, ka abi koki tika pārstādīti kopā, neatdalot to sakņu sistēmas. Koki netika atdalīti, jo auga viens no otra netālu, to saknes bija savijušās kopā, tāpēc tika pieņemts lēmums tos neatdalīt, lai saglabātu pēc iespējas lielāku daļu neskartas saknes, kā rezulātā tika pārstādīti koki ar sakņu platību 80 m2 (aptuveni 10x8 m). Lai koki pēc pārstādīšanas izdzīvotu, būtiski ir ne tikai saglabāt to sakņu sistēmu pārstādīšanas procesa laikā un pārstādīt tos atbilstošā augsnē, bet arī regulāri nodrošināt pietiekamu laistīšanu pirmajos gados pēc pārstādīšanas. Laistīšana ir ļoti būtisks faktors, lai koks turpinātu dzīvot.”

Ainavu arhitekte ir piemeklējusi diviem dižskābaržiem jaunu atrašanās vietu aptuveni 40 metru tālāk.

Vizualizācija: jaunā atpūtas zona un panorāmas rats Pārdaugavā

Rīgā 2022. gadā plānots īstenot nozīmīgu projektu Daugavas kreisā krasta attīstībai, atjaunojot vēsturisko parka infrastruktūru novārtā atstātā teritorijā starp ...

gallery icon

Jauns.lv jau rakstīja, ka šovasar Pārdaugavas siluetu papildinās jauns akcents - Rīgas panorāmas rats. Tas ir nozīmīgs projekts Daugavas kreisā krasta attīstībai, atjaunojot vēsturisko Uzvaras parka infrastruktūru teritorijā starp Raņķa dambi un Slokas ielu, kā arī uzstādot jaunu tūrisma un izklaides objektu.

Kņada nebūšot liela

Atšķirībā no tradicionāla atrakciju parka, kam raksturīga liela kņada, šī projekta ietvaros plānots izbūvēt tikai pašu panorāmas ratu un biļešu kasi. Līdz ar panorāmas rata izveidi tiks attīstīta arī apkārtējā teritorija, modernizējot parka infrastruktūru - pilnveidojot apgaismojuma sistēmu, labiekārtojot celiņus, soliņus, labierīcības un papildu apzaļumojumu, drošības nolūkos ierīkojot arī videonovērošanu. Saskaņā ar jauno koncepciju paredzēts renovēt celiņu tīklu visā Uzvaras parka daļā starp Mārupīti, Slokas ielu un Raņķa dambi, kas būs būtisks ieguvums apkārtnes iedzīvotājiem.

Rīgas panorāmas rats taps sadarbībā ar vienu no pasaulē vadošajām panorāmas ratu izgatavotāju kompānijām, sekojot Tallinas, Helsinku, Budapeštas, Gdaņskas, Londonas, lielāko Vācijas pilsētu un citu tūristu iemīļotu galamērķu piemēram. Līdz šim “RPR Operators” projektā ieguldījis vairāk nekā 840 000 eiro, savukārt kopējais investīciju apjoms varētu sasniegt aptuveni astoņus miljonus eiro.

Sāk nojaukt pieminekļu kompleksu Uzvaras parkā

Pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā nojaukšanas laikā otrdienas pēcpusdienā nogāztas trīs padomju karavīru statujas.

gallery icon

Uzvaras parkā atkal zied sakuras

Uzvaras parkā Rīgā pilsētas iedzīvotājus arī šogad iepriecinājušas ziedošās sakuras. Baltie un maigi rozā ziedi tievos Japānas ķiršu zarus apņem ...

gallery icon

Uzvaras parkā iesēts pirmais kvadrātmetrs urbānās pļavas

Trešdien, 21. oktobrī, Uzvaras parkā Mārupītes krastā tika iesēts pirmais simboliskais bioloģiski vērtīgā zālāja kvadrātmetrs un noslēgts nodomu protokols par ...

gallery icon