foto: Paula Čurkste/LETA
Latvijai jāpierāda līderība klimata un zaļās politikas jomā Eiropā, uzsver Šmits
Zemkopības ministrs Didzis Šmits.
Sabiedrība
2023. gada 31. janvāris, 12:03

Latvijai jāpierāda līderība klimata un zaļās politikas jomā Eiropā, uzsver Šmits

Jauns.lv/LETA

Latvijai ir jāpierāda, ka tā ir klimata un zaļās politikas līdere Eiropā, pareizi saskaitot savu piesaistīto oglekļa dioksīdu (CO2), otrdien pauda zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotajā tiešsaistes konferencē "Lauksaimniecības ekonomikas transformācijas iespējas".

Šmits teica, ka, ieviešot Eiropas Savienības (ES) Zaļo kursu, dominē idejas un mērķi, nevis nacionālās intereses, un daudzos gadījumos Zaļā kursa references gadi Latvijai ir nelabvēlīgi.

Pēc tikšanās ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē, kas notika pirmdien, 30. janvārī, viņš tagad mudinās sanākt kopā visu jaunās politikas potenciāli skarto nozaru - satiksmes, kūdras ieguves, mežsaimniecības, lauksaimniecības - pārstāvjus un kopīgi izveidot nacionālu plānu, kā jauno politiku "izrullēt" nevis ar mīnusiem, bet ar plusiem.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka zemkopības sektoram attīstības potenciāls ir milzīgs. Par piemēru viņš minēja graudkopību, kurā Latvijai vajadzētu maksimāli palielināt pievienoto vērtību graudkopības produktiem, kā arī vajadzētu vairāk graudu pārstrādes uzņēmumus ar jaudu līdzīgu "Dobeles dzirnavniekam".

Jau ziņots, ka vadošā valsts pārvaldes iestāde klimata politikas un enerģētikas politikas jomā ir Klimata un enerģētikas ministrija (KEM), nevis Zemkopības ministrija. KEM funkcijas paredz izstrādāt klimata un enerģētikas politiku, kā arī organizēt šo politiku īstenošanu.