Sabiedrība
2023. gada 27. janvāris, 07:07

Rakstnieks Jurģis Liepnieks: "Tam tā nevajadzētu būt!"

Jauns.lv

Tas ir slikti un tā tam nevajadzētu būt, ka no Latvijas aizbraukušie mūsu pilsoņi ārzemēs jūtas labāk nekā tēvzemē, saka rakstnieks Jurģis Liepnieks un min, ka tam ir simts un viens iemesls – cilvēciski, psiholoģiski, valsts attieksme… Līdz ar to Latviju pamet cilvēki, kas mūs visus varētu padarīt bagātākus.

“Jautājums nav par to, vai tas ir slikti vai labi, ka viņi brauc prom, jautājums ir: vai viņi brauc atpakaļ?

Mēs dzīvojam globālā pasaulē, un cilvēki braukā šurpu turpu, mācās un strādā dažādās vietās. Un tas ir normāli, mēs arī gribam dzīvot tādā pasaulē. Es negribu dzīvot pasaulē, kurā esmu ierobežots. Tā ir Eiropas Savienība, par kuru mēs cīnījāmies, un tas ir brīnišķīgi,” turpina Jurģis Liepnieks.

foto: Rojs Maizītis
Jurģis Liepnieks ir noraizējies, ka mūsu valsti pamet cilvēki, kuri mums varētu dot lielāku pievienoto vērtību un mūs visus darīt bagātākus.

Varbūt kaut kur citur var nopelnīt vairāk, bet tas nav galvenais un vienīgais dzīve, teic rakstnieks un secina: “Problēma ir tajā, ka Latvijā daudzējādā ziņā priekš mums pašiem ir tik nedraudzīga vide, ka mēs labprāt braucam prom, jo mēs citur jūtamies labāk nekā Latvijā. Bet tā tam nevajadzētu būt, jo šīs taču ir mūsu mājas, mūsu dzimtene, kur pēc visiem likumiem un instinktiem mums vajadzētu justies vislabāk.

“Diemžēl visādu iemeslu dēļ tā ļoti bieži nav, un tam par iemeslu ir miljoniem faktoru”, saka Jurģis Liepnieks – psiholoģiski, cilvēcīgi, valsts iestāžu attieksme un tā tālāk: nedraudzīgums, skaudība, greizsirdība, naidīgums, siltuma un laipnības trūkums…

Un galvenokārt jau aizbrauc un neatgriežas jauni cilvēki, kuru ārzemju augstskolās iegūst labu izglītību, kuri Latvijai varētu dot pievienoto vērtību. Līdz ar to Latvijā paliek cilvēki, kuri, rupji runājot, dara “vienkāršus darbus”, saka Jurģis Liepnieks, noraizējies, ka mūsu valsti pamet cilvēki, kuri mums varētu dot lielāku pievienoto vērtību un mūs visus darīt bagātākus.

Kā Jurģis Liepnieks vērtē to, ka Latviju pamet augstas kvalifikācijas speciālisti un jauni cilvēki, vai tas vājina mūsu ekonomisko izaugsmi un līdz ar to arī labi apmaksātu darba vietu rašanos, skatieties Jauns.lv video.

Viedokļu līderu un procesu vērotāju un analizētāju Andreja Ērgļa, Pētera Šmidres un Jurģa Liepnieka pārdomas par emigrācijas problēmām, kas skārušas mūsu valsti, vērojiet Jauns.lv video.