Sabiedrība
2023. gada 5. janvāris, 06:21

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par tautas vēlētu prezidentu: nevajag baidīties no "Putina"!

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre ir pārliecināts, ka tautas vēlēts prezidents stiprinās demokrātiju, vairos konkurenci valdībā un tiks pozitīvi uztverts. Viņš, runājot par gadu gadiem nerimstošo diskusiju par tautas vēlētu prezidentu, teic, ka arī Saeimas vēlēšanās vajadzētu ieviest mažoritāru vēlēšanu sistēmu, lai cilvēki varētu vēlēt ne tikai par partijas sarakstu, bet arī par sev tīkamu tautas priekšstāvi.

Pēteris Šmidre uzskata, ka tautas vēlēts prezidents palielinātu pilsoņu uzticību valstij un stiprinātu demokrātiju. Tagad, kad Saeimu vēlējam nevis pēc mažoritārās vēlēšanu sistēmas, bet gan pēc partiju sarakstiem, parlamentārieši tautas vēlēta prezidenta institūciju nevēlas, jo viņiem "konkurence nav vajadzīga".

foto: Ekrānuzņēmums
Pēteris Šmidre uzskata, ka tautas vēlēts prezidents palielinātu pilsoņu uzticību valstij un stiprinātu demokrātiju.

Vienlaikus uzņēmējs izprot sabiedrības piesardzību un bailes, kas valda zemapziņā, jo daudzi tautas vēlētu prezidentu asociē ar situāciju Krievijā, ar iespējamu apdraudējumu, ka prezidenta krēslu varētu iegūt “Putins”. Bet par to Latvijas apstākļos nevajadzētu raizēties, jo Krievijā Putins varu ieguva tādēļ, ka tur nestrādāja valsts institūcijas, tur nebija un nav demokrātiskās tradīcijas. Pie mums savukārt ir pavisam savādāka situācija.

Latvijā tautas ievēlēts prezidents zem tautas dotās uzticības slodzes būtu spiests “uzvesties atbildīgi” un līdz ar to šādas prezidenta vēlēšanas  “neko nevarētu sabojāt”, bet tikai vairos katra cilvēka individuālo iespēju ietekmēt valsts dzīvi.

Šmidres, Liepnieka un Ērgļa domas par to, vai Latvijai nepieciešams tautas vēlēts prezidents un ko tas varētu dot, vērojiet Jauns.lv video.