foto: Valsts kanceleja.
Klimata un enerģētikas ministrija ar laiku pārņems "Augstsprieguma tīklu"
Raimonds Čudars
Politika
2022. gada 21. decembris, 21:14

Klimata un enerģētikas ministrija ar laiku pārņems "Augstsprieguma tīklu"

Jauns.lv/LETA

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) ar laiku no Finanšu ministrijas pārņems elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru AS "Augstsprieguma tīkls" (AST), Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" teica klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

"Ja ir izveidota ministrija ar mērķi pārvaldīt klimata un enerģētikas politiku, tad tieši pārvades un sadales jautājumi ir tieša šīs politikas sastāvdaļa. Tas, kas attiecas uz AST pārvaldību, tas ir principiāls lēmums, ar ko mēs iesim uz priekšu, ar laiku [uzņēmumu] pārņemot," stāstīja Čudars.

Viņš piebilda, ka ar elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru AS "Sadales tīkls" ir nedaudz citādi, jo uzņēmums ir "Latvenergo" koncerna sastāvdaļa. 

Kariņa otrā valdība sanākusi uz pirmo sēdi

Otrdien, 20. decembrī, norisinājusies Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) otrās valdības pirmā darba sēde.

gallery icon

"Šeit ir jāveic virkne piesardzības soļu par to, kādu iespaidu šāda reforma atstās uz kopējo situāciju," teica Čudars. Viņš skaidroja, ka savukārt "Latvenergo" primārais uzdevums ir ražot elektroenerģiju, enerģētikas politikā izšķiroši ir "tīklu un pārvades jautājumi". 

""Latvenergo" var nebūt mūsu ministrijas pārvaldībā," norādīja Čudars.

AST ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. AST pieder valstij un tās kapitāldaļu turētāja ir Finanšu ministrija. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij un tās kapitāldaļu turētāja ir Ekonomikas ministrijas. Uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

"Sadales tīkls" ir "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.