FOTO: kāpēc Latvijas armijas jaunie helikopteri ir pelēkā krāsā?
foto: Srž. Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija
Tuvāko divu – trīs gadu laikā helikopteri varētu tikt aprīkoti ar ieroču sistēmām.
Sabiedrība
2022. gada 20. decembrī, 19:04

FOTO: kāpēc Latvijas armijas jaunie helikopteri ir pelēkā krāsā?

Sargs.lv/Jauns.lv

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki ir saņēmuši pirmos divus no četriem Latvijas pasūtītajiem ASV helikopteriem UH-60M “Black Hawk”. Helikoptera nosaukums angļu valodā nozīmē “Melnais vanags”, tādi tie ir arī ASV armijā. Tāpēc jautājums – kāpēc Latvijas Gaisa spēku rīcībā nonākuši pirmie divi “Black Hawk” helikopteri ir pelēkā krāsā?

FOTO: kāpēc Latvijas armijas jaunie helikopteri ir...

Uz jautājumus par krāsas izvēli pulkvedis Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis atbild – pirms iegādes konsultējušies ar ekspertiem un no pretgaisa aizsardzības viedokļa šī krāsa esot visgrūtāk pamanāma Latvijas debesīs, vēsta “Sargs.lv”.

Abi helikopteri Latvijai tika piegādāti daļēji izjauktā veidā, un drīz pēc tam arī tika veikti nepieciešamie tehniskie darbi, lai varētu veikt plānotos testa lidojumus.

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki ir saņēmuši pirmos divus no četriem Latvijas pasūtītajiem ASV helikopteriem UH-60M “Black Hawk”.

Jaunie Latvijas Gaisa spēku helikopteri “Black Hawk”

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki ir saņēmuši pirmos divus no četriem Latvijas pasūtītajiem ASV helikopteriem UH-60M “Black Hawk”. 2018. gada ...

Gaisa spēku komandieris atzīst, ka sākumā testa lidojumus veic ASV pārstāvji, kuri ieradās kopā ar jaunajiem helikopteriem – ASV piloti, tehniķi un inženieri. Lai helikopterus Latvijas Gaisa spēki varētu pārņemt, nepieciešams pilnībā pārliecināties, ka viss ir kārtībā, un tas ir komplekss pasākums.

“Amerikāņi notestēja visus parametrus, veica helikoptera dzinēja, avionikas un citas pārbaudes gan lidojuma laikā, gan pirms tā. Pēc tam iesniedza mums pieņemšanas dokumentāciju, ka abi gaisa kuģi ir lidotspējīgi. Tagad ir iespējams pieņemt abus gaisa kuģus NBS uzskaitē un Gaisa spēku lietošanā. Tiklīdz tas būs noticis, tā NBS komandiera pakļautībā esošā militārās aviācijas administrācija sertificēs un reģistrēs šos helikopterus, un tikai tad Gaisa spēku piloti varēs uzsākt lidojumus ar jaunajiem gaisa kuģiem,” stāsta pulkvedis V. Masulis, piebilstot, ka juridiski šis process varētu tikt pabeigts nākamā gada janvārī, kad arī varētu tikt uzsākti lidojumi.

Viņš arī norāda, ka tuvāko divu – trīs gadu laikā helikopteri varētu tikt apgādāti ar ieroču sistēmām.