Politika
2022. gada 18. novembris, 12:09

VIDEO: valdības veidošanas sarunas notiek jau septiņas nedēļas, bet rezultāta vēl nav. Kāpēc?

Jauns.lv

Kopš 14. Saeima vēlēšanām jau pagājis vairāk nekā mēnesis, taču skaidras atbildes par koalīciju sadalījumu nav. Jaunai Vienotībai (JV) un Apvienotajam Sarakstam (AS) ir nepieciešams atrast kompromisu un sākt strādāt pēc modernas darba organizācijas shēmas, norāda uzņēmējs Pēteris Šmidre.

Jebkuram, kurš kaut ko saprot no valdības sistēmām ir zināmas divas pieejas problēmu risināšanā, vienu var saukt par formālo, otru- konstruktīvo.

Formālajā sistēmā jautājums, atnākot pie vadītāja, tālāk tiek nodots padotajiem, kuriem ir strikts atbildības diapazons, un pēc tam tas atgriežas atpakaļ pie vadītāja. Pēc šāda principa strādā JV.  

Konstruktīvajā sistēmā jautājumu uztver vadītājs un uzņemas uz sevi atbildību, pēc tam veido komandu jautājumu risināšanai, kura sastāv no dažādiem departamentiem.

Par cik JV strādā pēc formālās shēmas, savukārt AS pēc konstruktīvās, viņi viens otru nesaprot, uzskata uzņēmējs.

“Es domāju, ka, pirmkārt, JV ir jāmeklē kompromiss, jo viņu pieeja jau no paša sākuma bija ļoti ciniska. Tas rāda to, kāda saprašana ir JV, manuprāt, tik ciniski strādāt nevajadzētu. Viņiem, protams, rokās ir balsu vairākums, taču AS  rokās ir koalīcija, tāpēc ir nepieciešams atrast kompromisu, sākot strādāt pēc modernas darba organizācijas shēmas,” saka uzņēmējs.

Saglabājoties arī neatrisinātiem jautājumiem, tomēr iezīmējusies vismaz daļēja AS un JV vienošanās par atbildības jomu sadalījumu topošajā valdībā. Pašlaik cita starpā notiek virzība uz valdības deklarācijas veidošanu.

Pirmdien topošās koalīcijas veidošanas sarunu vadītājs, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un Valsts prezidents Egils Levits pēc tikšanās paziņoja, ka pēdējās dienās panākts ievērojams progress attiecībā uz jaunās koalīcijas darba virzieniem un vienošanās par atbildības jomu sadali.