Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Video: jaunieši ar garīgās attīstības traucējumiem turpina gatavot un pārdot sveces, lai sakrātu naudu grupu mājas celtniecībai.

Jauns.lv

2019. gada rudenī biedrība “Latvijas kustība par neatkarīgu dzīvi” izveidoja sociālo projektu “Miljons sveču grupu mājai”. Vienā no Rīgas sociālo namu pagrabstāviem Imantā, kur atrodas arī dienas aprūpes centrs, ierīkoja sveču liešanas darbnīcu un izvirzīja grandiozu mērķi – izgatavot un pārdot miljons sveču, lai par nopelnīto naudu Rīgā uzceltu grupu māju jauniešiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem. Visu šo laiku sveces gatavo arī paši jaunieši, katrs savu spēju robežās. Līdz šim pārdotas ap 100 000 sveču un saņemti naudas ziedojumi. Joprojām tālu līdz miljonam, bet zeme jau nopirkta un brīvprātīgās arhitektes Lienes Šiliņas ar komandu izstrādātais mājas projekts iesniegts pilsētas būvvaldē. Lai uzsāktu būvdarbus, vēl daudz un ilgi jāstrādā.

Video: jaunieši ar garīgās attīstības traucējumiem...

Biedrības “Latvijas kustība par neatkarīgu dzīvi” ergoterapeite Dita Rituma ir viena no darbu organizatorēm sveču darbnīcā. Viņa skaidro, ka grupu mājā vismaz 16 jauniešiem būs iespēja dzīvot tādu dzīvi, kādu aprūpes iestāžu jeb tā saukto pansionātu iemītnieki diemžēl nepiedzīvo: “Tas izskatīsies tā, ka katram būs sava istaba, sava vannas istaba, sava tualete. Uz četriem cilvēkiem būs viena viesistaba ar virtuvi, kurā viņi kopīgi varēs gatavot ēst, bet tas nenozīmē, ka viņi ēdīs vienu un to pašu vai gatavos vienu un to pašu. Vienam garšo pankūkas, bet citam sakņu sautējums. Tātad būs arī individuāla ēdienkarte, kas nav iespējams aprūpes iestādēs.”

foto: Ekrānuzņēmums

Projekta “Miljons sveču grupu mājai” labvēļu pulks aizvien paplašinās. Ir uzņēmēji, kas ziedojuši savus resursus, lai attīrītu iegādāto zemes gabalu, ir, kas apsolījuši bruģi celiņiem ap grupu māju, aizrunāts arī flīžu dāvinājums jauniešu vannas istabām. Tāpat ir daudz sirsnīgu sveču pircēju un naudas ziedotāju. Dažu ziedojumu vērtība tajos ieguldītā sirds siltuma dēļ ir daudzkārt augstāka par to materiālo vērti. Piemēram, kāda pensionāre ik gadu no savas 200 eiro mazās pensijas sakrāj 100 eiro, ko dāvina šim jauniešu sapnim.

foto: Ekrānuzņēmums

Un gluži nesen darbnīcā viesojās Ukrainas bēgļi, kas piedalījās sveču gatavošanā, ko vēlāk sūtīja uz Izjumu Ukrainā. Kāda sieviete promejot projektam noziedojusi zelta auskaru. Dita atceras: “Viņa teica: “Tas ir viss, kas man ir, un es vēlos jums palīdzēt no visas sirds, gribu, lai jums izdodas.” Ko man tas viens zelta auskars situācijā, kad vajag miljonu?

foto: Ekrānuzņēmums

Bet tas ir stāsts par to, kā mēs savācam šo naudu. Tie nav vieni 200 000 eiro kontā. Tā ir cilvēku cerība, mīlestība, rūpes un pārliecība, ka mēs izdarīsim. Tad kā mēs drīkstam neizdarīt?”

Šogad valsts svētku noformējuma un satura idejiskais vadmotīvs ir iekšējās brīvības neatkarība no ārējiem apstākļiem. Par to savā dzejā runājis arī Knuts Skujenieks, kura dzejas rindas novembrī lasāmas uz pilsētvides stendiem un afišu stabiem. Līdzās tām izvietoti arī stāsti par Latvijas dzimtās glabātiem mūsu valsts karogiem.

Rīga uzmirdz latviskās noskaņās 2022. gada novembrī

Šogad valsts svētku noformējuma un satura idejiskais vadmotīvs ir iekšējās brīvības neatkarība no ārējiem apstākļiem. Par to savā dzejā runājis ...

Skaties pievienoto video un uzzini, kā norit darbs sveču darbnīcā, cik sveču dienā centra jaunieši spēj saražot un kā ikkatrs var palīdzēt biedrībai “Latvijas kustība par neatkarīgu dzīvi” īstenot sapni par grupu māju jauniešiem ar garīgās attīstības traucējumiem.