Sabiedrība
2022. gada 4. novembris, 15:44

Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki - Kimi un Vakilija

Reklāmas projekts

Rīgas Zooloģiskā dārza Āfrikas Savannas ekspozīcijas Žirafu mājā mīt divas Rotšilda žirafes Kimi un Vakilija. Abi dzīvnieki ir atšķirīgi ne tikai auguma ziņā, jo tēviņi parasti ir lielāki un smagāki nekā mātītes, bet arī vecuma ziņā – Kimi ir nobriedis puisis spēka gados, savukārt Vakilija vēl jaunkundzes vecumā, un līdz pieaugušas žirafes statusam vēl kāds gadiņš jāpagaida. Taču ir vēl kāda atšķirība – abu dzīvnieku plankumu raksts ir atšķirīgs. Tas ir kā cilvēka pirkstu nospiedumi – katram unikāli. Tāpat arī žirafu pasaulē nav divu pilnīgi vienādi plankumotu dzīvnieku, tādējādi arī mazais žirafēns jau pirmajās dienās iemācās atpazīt savu māti.

Vakilija ir delverīgāka un labprāt izvingrina kājas nelielā skrējienā, sagādājot sajūsmas mirkļus apmeklētājiem, savukārt Kimi ir ar nosvērtāku raksturu. Savā starpā abi dzīvnieki sadzīvo itin draudzīgi, tiesa gan reizēm Kimi cenšas ar galvu iebakstīt sānos Vakilijai. 

 

foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Mūsu abu garkaklaino dzīvnieku Kimi un Vakilijas galvenā maltīte ir kārklu zari un lapas. Ziemā žirafes ar lielu prieku noloba kārklu zariem visu mizu, savukārt vasarā vairāk mielojas ar lapām. Lielā cieņā tām ir arī kaltētas zaru slotiņas, kas tiek sagatavotas vasarā, un olbaltumvielām bagātais lucernas siens. Visa šī barība tiek pasniegta žirafēm piemērotā augstumā, tādēļ barotavas atrodas 3-4 metru augstumā virs zemes. Bez tam, lai sabalansētu minerālvielu un vitamīnu daudzumu, abiem dzīvniekiem vairākas reizes dienā pasniedz speciālas žirafēm ražotas spēkbarības granulas. Tā kā Vakilija ir jauns un augošs dzīvnieks, tad viņai tiek gatavots vairāku granulu veidu maisījums. Bet… šis gardums tiek iebērts īpaši pielāgotās pudelēs ar nelieliem caurumiem, lai žirafēm būtu krietni jānodarbina sava mēle. Pēc krietna laika un pūlēm, granulas ir apēstas, bet vienlaicīgi ir kārtīgi izvingrināta arī mēle. 

Starp citu, arī Tu vari iesaistīties un uzsaukt pusdienas zoodārza žirafēm. Ziedotāju saraksts tiek publicēts zoodārza mājaslapā, savukārt katras dienas Kimi un Vakilijas labdara vārds tiek ierakstīts īpašā stendā Žirafu mājā. Uzzināt vairāk par ziedošanas iespējām žirafēm! 

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar SIA Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu.