Pārdaugavas iedzīvotāji dodas vēlēt 14. Saeimu

1. oktobrī norisinās 14. Saeimas vēlēšanas, kad vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no plkst.7 līdz 20.

gallery icon
Politika
2022. gada 2. oktobris, 02:25

Vēlēšanu rīts iecirkņos sācies ar nelielu trauksmi, atklāj Bērziņa

Jauns.lv/LETA

Tajās pašvaldībās, kur iedzīvotājiem 14.Saeimas vēlēšanās rindā bija jāgaida ilgāk par 15 minūtēm, rindu problēmas risināšanai jāapsver vēlēšanu papildu iecirkņu izveidošana, preses konferencē norādīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Vaicāta par rindām iecirkņos, Bērziņa sacīja, ka nav pareizi, ja rindā jāgaida ilgāk par 10 līdz 15 minūtēm.

Piemēram, no Salaspils saņemtas ziņas, ka pilsoņiem bija jāgaida ap stundu, kā arī citās pašvaldībās konstatēta līdzīga problēma. Situācija jārisina, piemēram, izveidojot vairāk vēlēšanu iecirkņu tajās vietās, kur balsotāji visvairāk nāk balsot, norādīja CVK priekšsēdētāja.

foto: LETA
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa

Vēl viens risinājums esot papildu darbinieku pieņemšana vēlēšanu komisijās.

Bērziņa atzina, ka šādiem risinājumiem nepieciešams papildu finansējums, kam Saeimas vēlēšanu organizēšanai jānāk no valsts un pašvaldību budžeta.

CVK priekšsēdētāja arī norādīja, ka 1.oktobra vēlēšanu rīts sākās ar nelielu trauksmi, jo līdz pusdienlaikam bija trīs nelieli traucējumi balsotāju tiešsaistes reģistrēšanas sistēmā. Tomēr problēma esot ātri novērsta un sistēmas izmantošana vērtējama kā veiksmīga, kas ļaus saglabāt vēlētājiem ērto iespēju nobalsot jebkurā iecirknī.

Atsevišķās pašvaldībās tika saņemtas ziņas, ka balsotāju lielā pieplūduma dēļ varēja beigties aploksnes. Tas tika risināts, no rezervēm piegādājot uz iecirkņiem balsošanas materiālus, pastāstīja Bērziņa. Pāris pašvaldībās, izbeidzoties balsošanas aploksnēm, tika atļauts nobalsošanai izmantot reģistrācijas aploksnes.

Politiķi balso 14. Saeimas vēlēšanās

Pie vēlēšanu urnām 2. oktobrī nofotografēti arī vairāki politiķi.

gallery icon

Kā ziņots, pēc 40,2% nobalsojušo vēlētāju balsu saskaitīšanas 14.Saeimas vēlēšanās līderos ir "Jaunā vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Apvienotais saraksts (AS), liecina CVK publicētie pirmie rezultāti. Pēc 40,2% nobalsojušo vēlētāju balsu saskaitīšanas par JV balsojuši 17,02% vēlētāju, par ZZS - 16,89%, bet par AS - 11,28%.

Tālāk seko Nacionālā apvienība ar 9,5% vēlētāju balsu, "Stabilitātei!" ar 6,6%, "Latvija pirmajā vietā" ar 5,63%, "Attīstībai/Par!" ar 5,1%, "Progresīvie" ar 4,92%, "Saskaņa" ar 4,47%. Vēl tālākajās vietās ierindojas "Katram un katrai" ar 3,37%, Latvijas Krievu savienība ar 3,35%, "Konservatīvie" ar 3,31%, "Suverēnā vara" ar 2,67% un "Republika" ar 1,9%.

Vēlēšanās nobalsojuši 59,14% balsstiesīgo iedzīvotāju.