Politika
2022. gada 28. septembris, 07:07

Jauns.lv aptauja Londonas ielās: briti neliek lielas cerības uz jauno premjerministri Lizu Trasu

Jauns.lv

5. septembrī kļuva zināms, ka pēc Borisa Džonsona Lielbritānijas premjerministra amatu ieņems līdzšinējā Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa. Jau dienu vēlāk, 6. septembrī, Trasa tikās ar karalieni Elizabeti Otro, kura mūžībā devās tikai pāris dienu vēlāk, 9. septembrī. Liza Trasa ar karalieni tikās Balmoralas muižā Skotijā, kur Elizabete Otrā pieņēma arī Borisa Džonsona atlūgumu un Trasai lūdza izveidot jaunu valdību. To jaunā premjere jau paveikusi. Jauns.lv speciālkorespondente Lielbritānijā aptaujāja londoniešus, jautājot, ko viņi domā par jauno premjeri, kas Lizai Trasai būtu jāpaveic savas darbības laikā un vai ir kāda nozīme tam, ka Lielbritānijas valdību atkal vadīs sieviete.

Uzrunātie briti un Londonā ilgi dzīvojoši imigranti uz jauno premjerministri raugās ar nelielu skepsi, tomēr cer, ka Trasa sevi apliecinās patīkamākā veidā nekā viņas priekštecis Boriss Džonsons, kurš izpelnījās daudzu Lielbritānijas iedzīvotāju antipātijas, nokļūstot dažādu skandālu krustugunīs.

Londonieši sagaida, ka premjere valsti jau drīz izvedīs no ekomoniskās krīzes, apturēs straujo inflāciju, paglābs cilvēkus no maksātnespējas un atjaunos tautas vienotību, ko ietekmējuši neviennozīmīgi vērtētie breksita jautājumi.

Liza Trasa būs jau trešā sieviete, kas vadīs Lielbritānijas valdību. Šajā amatā bijušas arī Mārgarete Hilda Tečere (1979–1990) un Terēza Meja (2016–2019). Tomēr aptaujātie cilvēki Londonā uzskata, ka premjera dzimumam nav nozīmes, daudz būtiskāki ir viņa darbi un pārliecības.

Skaties pievienoto video un uzzini, kā Londonas iedzīvotāji izsakās par savas valsts valdības jauno vadītāju un ko no viņas sagaida.