foto: unsplash.com
Vidusskolēniem būs vēl viens obligātais centralizētais eksāmens
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2022. gada 27. septembris, 13:25

Vidusskolēniem būs vēl viens obligātais centralizētais eksāmens

Jauns.lv

Ministru kabinetā (MK) apstiprināti noteikumi, kas paredz obligāta centralizēta fizikas, ķīmijas, bioloģijas vai dabaszinātņu eksāmena ieviešanu 2025./26. mācību gadā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Tas nozīmē, ka jauniešiem, kas šoruden sāk mācīties 9. klasē, vidusskolas noslēgumā vismaz viens dabaszinātņu jomas eksāmens būs obligāts," portālam Jauns.lv ziņo Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija. "Skolēni paši varēs izvēlēties, kuru no tiem kārtot un kādā līmenī. Līdz tam, 2023./24. un 2024./25. mācību gados, visiem vidusskolēniem būs obligāts monitoringa darbs kāda no dabaszinātņu priekšmetiem."

Eksāmenu ieviešanai nav nepieciešamas izmaiņas Skola 2030 izstrādātajā mācību saturā. Visās vispārējās vidējās izglītības iestādēs fizikas, ķīmijas un bioloģijas apguve jau šobrīd ir obligāta.

Eksāmens ir atbilstoši īpašai metodikai izstrādāts valsts pārbaudes darbs, kura saturu un norises kārtību izstrādā un nosaka VISC, arī tā vērtēšanas procesu vada VISC. Centralizētā eksāmena kārtošana notiek izglītības pakāpes vai mācību priekšmeta kursa apguves noslēgumā.

Savukārt monitoringa darbs ir valsts pārbaudes darbs, kura saturu un norises kārtību izstrādā un nosaka VISC, tā mērķis ir iegūt objektīvus datus par mācību satura apguves kvalitāti. Monitoringa darba rezultāts neietekmēs izglītojamo mācību sasnieguma rezultātu.

"Eksāmens kalpos kā instruments, lai izmērītu valsts vidējās izglītības kvalitāti dabaszinātņu jomā. Šie dati palīdzēs skolotājiem, skolu vadītājiem un to dibinātājiem, izglītības politikas veidotājiem pieņemt lēmumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem un atbalstu, kā arī būs informācijas avots skolēniem un vecākiem par skolās piedāvātās izglītības kvalitāti dabaszinātņu jomā," norāda asociācijā.

Pamatskolas noslēgumā dabaszinātņu jomas tēmas būs iekļautas starpdisciplinārā valsts pārbaudes darbā jau 2022./23. mācību gadā.

Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas rūpniecības asociācija un partneri pauž gandarījumu par veiksmīgu sadarbību ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju un tās priekšsēdētāju Arvilu Ašeradenu, Izglītības un zinātnes ministriju un ministri Anitu Muižnieci, Valsts izglītības satura centru un tā vadītāju Lieni Voroņenko.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās