Grobiņas māksliniece ar diegiem uzglezno Zelenski un izpelnās starptautisku uzmanību
foto: no Ildzes Balceres arhīva
Izšūt Volodimira Zelenska portretu Ildzei Balcerei bijis kā dvēseles mierinājums.
Kultūra

Grobiņas māksliniece ar diegiem uzglezno Zelenski un izpelnās starptautisku uzmanību

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Grobiņniece, brīvmāksliniece Ildze Balcere jau apmēram 15 gadu glezno ar diegiem – vadoties pēc fotogrāfijām, izšuj dažādus portretus. Pats pēdējais – Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, tas bijis sirdsdarbs, ar mīļumu radīts.

Grobiņas māksliniece ar diegiem uzglezno Zelenski ...

“Es esmu beigusi kādreizējo Liepājas mākslas vidusskolu, interjera dizaineru nodaļu. Sāku izšūt, kad veikalā ieraudzīju žurnālu ar bildi. Šuju jau kopš bērnības, bet toreiz vēl nebija pieejami nekādi īpašie materiāli, tad tas bija tiešām bērna līmenis. Visu laiku gan manī sēdēja doma: vai es varētu izšūt pēc fotogrāfijas?” stāsta Ildze.

Pirmais bija kaķis

Viņasprāt, izšūt varot jebkurš, kurš pieprot krustiņdūrienu, vajag tikai lielu pacietību. Ildze izmanto DMC diegus, tā ir tīra kokvilna, izturīga, tiem ir plaša krāsu palete, un tie saulē neizbalē. “Vienmēr esmu uzsvērusi, ka izšūšana manā gadījumā ir tas pats, kas gleznotājam gleznot ar krāsām. Es tikai to daru ar diegiem, taču tās noteikti var dēvēt par gleznām,” uzskata māksliniece.

Rokdarbu mīlestība nākusi no ģimenes, arī mamma beigusi Liepājas mākslas vidusskolu, tos pašus dekoratorus, viņa ilgus gadus dekorējusi skatlogus Liepājā. Vecmāmiņa gan šuva, gan adīja, un no viņas arī mazmeita šo prasmi iemācījās. 

“Mana pirmā izšūtā glezna bija kaķis – ar šī brīža acīm redzu, ka vāji. Šo darbu atdāvināju,” pasmaida Ildze un piebilst – viņa neuzskatot, ka obligāti jāmācās Mākslas akadēmijā, lai kļūtu par mākslinieku. Pati viņa visu laiku apgūst jaunas zināšanas, mācoties dažādos tiešsaistes kursos internetā. 

foto: no Ildzes Balceres arhīva
Vairāk Ildzei patīk izšūt sieviešu portretus: “Sieviete savā būtībā ir ļoti skaista.”
Vairāk Ildzei patīk izšūt sieviešu portretus: “Sieviete savā būtībā ir ļoti skaista.”

Zelenski grib redzēt Anglijā

“Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska portrets tapa trīsarpus mēnešos. Par to man ir piedāvājums, lai sūtu uz Angliju, kur plānota mākslinieku no visas pasaules kopizstāde par Ukrainas tēmu. Ja kāds darbs tiks nopirkts, naudu ziedos Ukrainai,” teic Balcere.

Viņa saprot, ka naudas izteiksmē šis devums Ukrainai būtu niecīgs, taču izšūt Zelenska portretu bijis pašai vairāk dvēseles mierinājums. Ildze pati ir pietiekami ilgi dienējusi armijā, lai viņai būtu pamats un stabilitāte apziņā par Latvijas drošību, bet par Ukrainu viņa saka: “Pēc 24. februāra, kad sākās šis barbariskais karš, man bija ļoti grūti savākties un kaut ko darīt. Izjūtu bezpalīdzību, kad redzu, ka mirst nevainīgi cilvēki bez jebkāda iemesla. Tas ir kaut kāda viena vājprātīga cilvēka galvā, kura vēlmes šobrīd tiek piepildītas.”

Tieši pēc Zelenska portreta izšūšanas viņa ir vairāk saņēmusies, kopā ar vārdamāsu, talsenieci gleznotāju Ildzi Osi un vēl dažiem māksliniekiem novembrī Talsos būs izstāde, un šobrīd Balcere tai cītīgi gatavojas. Nākamgad kopizstāde plānota Liepājā, ir doma arī par  savu personālizstādi – mājās ir apmēram 20 gatavu darbu.

foto: no Ildzes Balceres arhīva
Viens no diegiem izšūtais darbs top vismaz trīs mēnešus.
Viens no diegiem izšūtais darbs top vismaz trīs mēnešus.

“Ar katru darbu tu kļūsti labāks un arvien vairāk sajūti un saredzi. Viss mainās uz priekšu, rodas atkal jaunas idejas. Es arī ļoti vēlētos Zelenska portretu aizsūtīt uz Ukrainu, bet šobrīd to var izdarīt tikai caur Ukrainas vēstniecību, un ir diezgan nedroši,” piebilst māksliniece.

Darbs top trijos mēnešos

“Gleznu var uzgleznot pat stundas laikā, bet mans izšūtais darbs top vismaz trijos mēnešos. Vienā dienā nevar izšūt ļoti daudz. Zelenska portretam man vairāk bija grūti izvēlēties fonu. Nevēlējos tik ierastos Ukrainas karogu vai miera baložus. Tajā ir līnijas zelta un melnā krāsā un vēl katrai krāsai citādi dūrieni kā stabiņi – lai fons ir pēc iespējas neitrālāks,” skaidro Ildze.

Vairāk gan viņai patīk izšūt sieviešu portretus: “Sieviete savā būtībā ir ļoti skaista, un var atrast daudzas brīnišķīgas fotogrāfijas, no kurām iespaidoties.”

Daudzi Ildzes darbi ir melnbalti, un šo krāsu regulāri pietrūkst, iepērkot pat kastēm. Viena 30x30 cm diegu bilde izmaksā apmēram 60 eiro. Protams, bez melnbaltiem toņiem ļoti daudz ir arī citu nokrāsu. 

Pievienotā vērtība

Par iepriekš ar diegiem gleznotajiem dziedātājas Samantas Tīnas un multimākslinieka Kašera portretiem Ildze teic, ka viņu joprojām iedvesmojot, patīkot arī viņa cilvēcīgums. Kad Kašeram tuvojās dzimšanas diena, Ildze radīja viņa portretu un uzdāvināja. Samantas Tīnas portrets tapa, kad viņa gatavojās Eirovīzijai un bija kāda ļoti skaista dziedātājas bilde – arī šis portrets atrodas pie tā iedvesmotājas. Tāpat Ildze pieņem pasūtījumus no klientiem, kuri pasūta savus portretus.

“Es nevēlos izšūt foto pēc foto, bet katrā portretā ielikt kaut ko no sevis, pievienoto vērtību. Es izšuju, tikai vadoties pēc konkrētas fotogrāfijas, kura mani patiešām aizrauj,” savu darbu moto atklāj Ildze.