"Mums pašiem pietiek problēmu!" - Saeimā nav atbalsta Āfrikas bēgļu uzņemšanai
Jautājums aktualizējies pēc tam, kad aprīlī simtiem cilvēku aizgāja bojā kuģa katastrofā Vidusjūrā, nelegālajiem migrantiem ar nedrošiem kuģiem dodoties no Āfrikas uz Eiropu. Attēlā: kārtējā bēgļu laiva pietuvojas Itālijas krastiem.
Politika

"Mums pašiem pietiek problēmu!" - Saeimā nav atbalsta Āfrikas bēgļu uzņemšanai

Jauns.lv

12.Saeimā nav atbalsta bēgļu uzņemšanai no Āfrikas. Piemēram, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis kategoriski noraidīja iespēju, ka partija varētu atbalstīt bēgļu uzņemšanu Latvijā.

"Mums pašiem pietiek problēmu!" - Saeimā nav atbal...

"Mums pašiem pietiek problēmu. Mums sākumā jāpadomā par iedzīvotāju dzīves līmeņa celšanu Latvijā," teica politiķis. Tāpat Brigmanis pauda skepsi par iespēju Latvijā uzņemt bēgļus no Ukrainas, lietojot līdzīgu argumentāciju.

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš norādīja, ka jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā nav viennozīmīgs, jo, piemēram, partija atbalstītu bēgļu uzņemšanu no Ukrainas, bet pauda skepsi par iespēju uzņemt bēgļus no Āfrikas.

"Frakcijā apspriedām iespējamo bēgļu uzņemšanu Latvijā. Uzskatām, ka Ziemeļāfrikas bēgļu jautājums būtu jārisina pavisam savādāk, piemēram, Latvija varētu sniegt tehnisku palīdzību Dienvideiropas valstīm, lai apkarotu šo nelegālo cilvēku kontrabandas biznesu," uzskata LRA frakcijas vadītājs.

"Saskaņas" deputāts Valērijs Agešins pauda viedoklis, ka "Latvijas pārstāvjiem starptautiskajās institūcijās nevajadzētu skriet vilcienam pa priekšu". Tieši tāpat arī premjerministrei Laimdotai Straujumai, viņš piebilda. Viņaprāt, premjerei nevajadzētu arī izrādīt īpašu iniciatīvu šajos jautājumos: "Ja valdības ministri un premjere atkal klanīsies Eiropas Savienības institūciju priekšā, tad arī mums ["Saskaņai"] būs jālemj par šo jautājumu".

"No sirds Latvijai" Saeimas frakcijas vadītāja Inguna Sudraba sacīja, ka partija ir negatīvi noskaņota par bēgļu uzņemšanu. ES politika šajā jautājumā neattiecas uz visām valstīm, jo migrācijas problēmas skārušas citas Eiropas valstis, savukārt Latvija vairāk ir cietusi pašreizējās ģeopolitiskās situācijas dēļ, komentēja Sudraba. Pēc politiķes domām, Latvija šā brīža ekonomiskajos apstākļos, kad valstī ir ap 60 tūkstošiem trūcīgo personu, nevar atļauties uzņemt bēgļus. "Tas nav adekvāti, un noteikti nav valsts prioritāte," viņa teica. "No sirds Latvijai" atbalstītu ieceri par Latvijas robežsargu skaita palielināšanu bēgļu ieceļošanas zonās.

Nacionālā apvienība (NA) iepriekš izplatīja paziņojumu plašsaziņas līdzekļiem, norādot, ka Latvijai nav piemērojamas bēgļu kvotas, jo valsts var sniegt palīdzību bēgļu pārpludinātajām valstīm nodrošinot medicīnisko un tehnisko atbalstu.

"Nekādas starptautiskas saistības nenosaka Latvijai pienākumu pieņemt jebkādas bēgļu kvotas. Līdz ar to Latvijai ir tiesības pašai noteikt migrācijas politiku, nevis nepārdomāti sekot Eiropas Komisijas idejiskajam uzstādījumam bēgļu problēmjautājuma risināšanā," paziņoja NA valdes loceklis Imants Parādnieks.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") trešdien atgādināja ES desmit punktu plānu, kas paredz vairākus pasākumus, lai atrisinātu nelegālās imigrācijas problēmu. Viņa atgādināja, ka diskusijas ES valstu starpā par bēgļu iespējamo uzņemšanu būs smagas, un Latvija līdz šim kvotu  ieviešanu nav atbalstījusi.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība") atzina, ka ir gandarīts par to, ka koalīcija gatava par šo jautājumu sākt diskutēt, jo līdz šim tas nav darīts. Komentējot iespējamo bēgļu uzņemšanu Latvijā, ministrs atkārtoti uzsvēra, ka mehānisms ES ir balstīts uz brīvprātības principa. "Mēs redzam, ka situācija ir aktuāla un nemazinās. Jāsāk par to debatēt Latvijā," viņš sacīja.

Jautājums aktualizējies pēc tam, kad aprīlī simtiem cilvēku aizgāja bojā kuģa katastrofā Vidusjūrā, nelegālajiem migrantiem ar nedrošiem kuģiem dodoties no Āfrikas uz Eiropu.

Kuģa kapteinis ir 27 gadus vecais Tunisijas pilsonis Mohameds Ali Maleks, kurš ir aizturēts uz aizdomu pamata par slepkavībām, kuģa katastrofas izraisīšanu un nelegālās imigrācijas veicināšanu.Aizturēts ir arī 25 gadus vecais kuģa apkalpes loceklis no Sīrijas Mahmuds Bihits uz aizdomu pamata par nelegālās imigrācijas veicināšanu.

27 gadus vecais kapteinis, kurš vadīja Vidusjūrā avarējušo bēgļu kuģi

Kuģa kapteinis ir 27 gadus vecais Tunisijas pilsonis Mohameds Ali Maleks, kurš ir aizturēts uz aizdomu pamata par slepkavībām, kuģa ...

BNS/Foto: AFP/EPA/LETA/Reuters