Latvija ir viens no tuvākajiem Gruzijas partneriem un atbalstītājiem valsts virzībā dalībai ES un NATO
foto: LETA
Latvijas vēstniece Gruzijā Edīte Medne, Valsts prezidenta ārlietu padomniece Solveiga Silkalna un Valsts prezidents Egils Levits akreditācijas vizītes laikā Rīgas pilī.
Politika
2022. gada 21. augustā, 21:34

Latvija ir viens no tuvākajiem Gruzijas partneriem un atbalstītājiem valsts virzībā dalībai ES un NATO

Jauns.lv / LETA

Latvija ir viens no tuvākajiem Gruzijas partneriem un atbalstītājiem valsts virzībā dalībai Eiropas Savienībā (ES) un NATO, kas ir Gruzijas stratēģiskais mērķis un kuru atbalsta vairāk nekā 80% valsts iedzīvotāju, uzsvēra jaunā Latvijas vēstniece Gruzijā Edīte Medne.

Latvija ir viens no tuvākajiem Gruzijas partneriem...

Viņa skaidroja, ka 23. un 24. jūnija Eiropadomes lēmums sniedz skaidru Eiropas perspektīvu Gruzijai, vienlaikus nosakot kritērijus, kas Gruzijai jāizpilda, lai iegūtu ES kandidātvalsts statusu.

"Latvija ir gatava palīdzēt Gruzijai šo kritēriju izpildē un nodot pieredzi reformu īstenošanā, lai kļūtu par ES kandidātvalsti. Tāpat aicinām turpināt sadarbību Austrumu partnerības formātā," norādīja vēstniece.

Medne atzīmēja, ka Krievijas īstenotais karš Ukrainā ir krasi mainījis ierasto starptautisko lietu kārtību, mieru un izpratni par drošību pasaulē. Pēc viņas paustā, Gruzija kā Krievijas robežvalsts nemitīgi ir izjutusi Krievijas agresīvo retoriku un spiedienu, it sevišķi pēc Krievijas kara Gruzijā 2008.gada augustā, kā arī piedzīvojusi dažāda veida nopietnus hibrīddraudus un kiberuzbrukumus.

"Ukrainas kara atskaņas vērojamas arī Krievijas okupētajās Gruzijas teritorijās Dienvidosetijā un Abhāzijā. Jāturpina atbalstīt Gruzijas suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, kā arī jāvairo pārliecība par kolektīvo atbildību globālās drošības apstākļos," uzsvēra jaunā Latvijas vēstniece Gruzijā.

Runājot par vēstnieces plāniem un prioritātēm, stājoties jaunajā amatā, Medne akcentēja, ka prioritātes ir turpināt atbalstīt Gruzijas eiroatlantiskos centienus, dalīties Latvijas eirointegrācijas pieredzē ES kandidātvalsts statusa iegūšanai izvirzīto priekšnosacījumu izpildei.

Tāpat Medne plāno stiprināt abu valstu ekonomiskās saites, īpaši pievēršoties sadarbībai informācijas tehnoloģiju, klimata pārmaiņu un zaļo tehnoloģiju jomās, transporta un loģistikas jomās, farmācijas un ķīmijas nozarēs.

Vēstniece paredzējusi arī paplašināt Latvijas un Gruzijas sadarbību izglītībā un zinātnē, izmantojot arī "Horizon Europa" un "Erasmus+" programmas sniegtās iespējas, kā arī atbalstīt un veicināt diasporas darbu latviskās identitātes saglabāšanā un jauniešu iesaistē diasporas aktivitātēs.

16.augustā Valsts prezidents Egils Levits svinīgā pasniedza akreditācijas vēstuli jaunajai Latvijas vēstniecei Gruzijā.

Darbu ārlietu dienestā Medne sāka 1995. gadā Vēstniecību nodaļā. Karjeras laikā viņa strādājusi Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā, Administratīvā direktora birojā un Inspektorātā, tāpat Medne ministrijā vadījusi Īpašumu un investīciju politikas un Diplomātiskā nodrošinājuma departamentus.

Kopš 2018.gada Medne bija Latvijas vēstniecības Īrijā pārstāvniecības vadītāja vietniece.

Vēstniece ir studējusi Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, pārvalda angļu, vācu un krievu valodas.

Medne amatā nomainīs Ingrīdu Levrenci, kura bija Latvijas vēstniece Gruzijā kopš 2018.gada.