foto: PantherMedia / PAUL HAKIMATA
NVD saņemti divi signāli no iedzīvotājām ar aizdomām par nepamatoti pieprasītu samaksu par epidurālo anestēziju
Jaundzimušais ar māti.
Sabiedrība
2022. gada 12. jūlijs, 15:59

NVD saņemti divi signāli no iedzīvotājām ar aizdomām par nepamatoti pieprasītu samaksu par epidurālo anestēziju

Jauns.lv / LETA

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) ir saņemti divi e-pasti no iedzīvotājām ar aizdomām par nepamatoti pieprasītu samaksu par epidurālo anestēziju. Līdz šim e-pastu sūtītājas nav iesniegušas iesniegumus konkrēto gadījumu pārbaudei un izvērtēšanai.

Jau vēstīts, ka jūnijā sociālajos tīklos plašu diskusiju izraisījusi epidurālās anestēzijas pielietošana dzemdību laikā. Vairākas sievietes paudušas neapmierinātību, ka, lai arī epidurālā atsāpināšana ir valsts apmaksāts pakalpojums, atsevišķās ārstniecības iestādēs par to prasa samaksu.

Kā informēja Veselības ministrija (VM), lai izslēgtu jebkādas interpretācijas iespējas par valsts apmaksātas epidurālās anestēzijas pielietošanu atbilstoši noteiktām medicīniskajām indikācijām, tostarp interpretācijas par šogad iekļauto indikāciju - sāpju radītu paniku jeb uztraukumu un bailēm, no 1.augusta medicīnisko indikāciju saraksts valsts apmaksātas dzemdību epidurālās anestēzijas saņemšanai tiek atcelts.

Lēmumu par to, vai konkrētajā dzemdību gadījumā atsāpināšanai nav kontrindikāciju jeb medicīniska iemesla atsāpināšanas neveikšanai, kas iespējams ļoti retos gadījumos, pieņems dzemdību iestādes speciālists vai anesteziologs. Vienlaikus sieviete varēs atteikties no atsāpināšanas pielietošanas.

Par to, vai konkrētajā iestādē tiek veikta epidurālā anestēzija, grūtniecei ieteicams noskaidrot vēl pirms dzemdībām, kad plāno un izvēlas ārstniecības iestādi dzemdību palīdzības saņemšanai. Ja ārstniecības iestāde anesteziologa trūkuma dēļ valsts apmaksātu epidurālo anestēziju nevar piedāvāt, par to kliente pirms pakalpojuma sniegšanas ir jāinformē.

Plānots, ka VM un NVD kopīgi ar ārstniecības iestādēm strādās pie tā, lai novērstu gadījumus, kad anesteziologs nav pieejams atsāpināšanas veikšanai dzemdībās aizņemtības dēļ operāciju zālē vai citos neatliekamos gadījumos.

Gadījumā, ja līdz 1. augustam sievietei ir atteikta valsts apmaksāta epidurālā atsāpināšana un pakalpojums ir sniegts kā maksas pakalpojums, bet ir aizdomas, ka maksājums ticis pieprasīts nepamatoti, piemēram, ir bijusi kāda no medicīniskajām indikācijām, iespējams vērsties ar iesniegumu NVD. Līdz ar to, ja pēc pacientes medicīniskās dokumentācijas un iestādes paskaidrojuma izvērtēšanas tiks konstatēts, ka sievietei bija medicīniskās indikācijas valsts apmaksātas atsāpināšanas veikšanai, ārstniecības iestādei tiks uzdots atmaksāt nepamatoti iekasēto samaksu.